Scandalul grațierilor s-a mutat din stradă la Ministerul Justiţiei
Proiectele graţierii şi modificării Codurilor Penale merg mai departe. După uriaşele proteste din stradă, scandalul s-a mutat astăzi la Ministerul Justiţiei, unde a avut loc o consultare publică.
Proiectele graţierii şi modificării Codurilor Penale merg mai departe. După uriaşele proteste din stradă, scandalul s-a mutat astăzi la Ministerul Justiţiei, unde a avut loc o consultare publică.
Revoltă în stradă şi cutremur în sediul Justiţiei. Dezbaterile publice pe cele mai controversate ordonanţe de Guvern au ajuns la actul final. Au fost două tabere, pro şi contra.
Gigi Becali a pledat din prima bancă şi-a luat primul cuvântul. Ca fost deţinut, cea mai mare supărare a fost că nu a primit toate învoirile pentru a-şi vedea familia. Iar astăzi a avut ocazia perfectă să-i reproşeze asta directorului ANP. A venit apoi la pupitru, cu o propunere-şoc.
Diaconescu este chiar Dan Diaconescu, condamnat la cinci ani de închisoare. În faţa ministrului Justiţiei a ajuns şi o mamă care a strigat că fiul ei a furat trei maşini de foame, spune ea. O tânără cu soţul în închisoare a cerut şi ea clemenţă.
- DOCUMENTE OFICIALE: Câţi CRIMINALI, HOŢI ŞI VIOLATORI sunt în închisorile din România. Peste 40% dintre...
- Ministrul Justiţiei: 'Voi veni în faţa Guvernului cu nişte acte coerente, care să respecte consultarea publică'
- Spectacol cu Becali: "Ăla care a furat un cârnat e la puşcărie, ăla care a furat 200 de milioane este graţiat"
Au vorbit foşti şi actuali deţinuţi. Unii dintre ei, celebri. În faţa prezidiului, chiar lângă Becali, au fost doi avocaţi care au avut amândoi de ispăşit aproape 20 de ani de închisoare. Asociaţiile din Justiţie au cerut demisia ministrului. Şi au venit şi cu o propunere. Preşedinte Iohannis a răspuns pe Facebook.
După orele de dezbateri, ministrul Justiţiei a anunţat că va ţine cont de cele 3.000 de amendamente primite. Şi dezvăluie doar puţin despre forma nouă a graţierii, pe care o va propune premierului. Adică, să fie lăsaţi acasă, într-o formă de arest la domiciliu.
În acest moment, în închisorile din România sunt încarceraţi 27.250 de deţinuţi. Pentru a rezolva supraaglomerarea, ar fi nevoie de locuri noi de cazare sau să fie eliberaţi 8.500 de condamnaţi. Potrivit calculelor guvernului, dacă vor fi adoptate noile acte normative, vor ieşi din spatele gratiilor 3.000 de oameni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰