Scandalul legat de apa caldă din București, în fierbere
În timp ce sistemul de termoficare din Capitală e în colaps şi bucureştenii se spală la lighean, aşteptând să se peticească avariile, scandalul Elcen-Termoenergetica e exploatat politic.
- Termoenergetica este doar una din cele 23 de companii municipale înfiinţate pe când Gabriela Firea era primar.
- Risipă de resurse conform opoziţiei, model european pentru fostul primar.
Iar acum a ajuns şi până la ambasada Americii în România. Ambasadorul a cerut, public, primarului Bucureştiului desfiinţarea lor. Iar fostul primar ameninţă că va depune plângere împotriva premierului, după ce Orban a recunoscut că nu a avut încredere să vireze bani pentru încălzire Primăriei.
Dacă sistemul de termoficare încă îşi aşteaptă banii, războiul politic e în toi şi nici nu pare să se oprească prea curând.
Elcen este instituţia statului care livrează apa caldă către Termoenergetica, compania Primăriei Capitalei care distribuie apoi agentul termic către bucureşteni. Termoenergetica nu doar că a moştenit datoriile uriaşe ale Radetului, dar a rămas în urmă şi cu plata noilor facturi. Iar premierul tocmai a recunoscut în public că nu a avut încredere că Gabriela Firea va livra banii către Elcen.
Gabriela Firea, fost primar al Capitalei: Ceea ce a afirmat premierul are conotație juridică. Îl transformă pe Ludovic Orban direct în inculpat pentru cel puțin trei infracțiuni - corupție și abuz în serviciu, șantaj la adresa bucureştenilor și cumpărare de voturi.
Ludovic Orban: Termoenergetica trebuia să beneficieze din bugetul Capitalei de alocările care erau prevăzute în buget şi cu toate astea primarul Capitalei nu a alocat banii. Motiv pentru care Termoenergetica a ajuns la mai puţin 2 ani de la înfiinţare să aibă datorii către Elcen care pun în pericol funcţionarea Elcenului
Termoenergetica este doar una din cele 23 de companii municipale înfiinţate pe când Gabriela Firea era primar. Risipă de resurse conform opoziţiei, model european pentru fostul primar. Companiile au fost subiect de dispută politică exclusiv internă. Până acum.
Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite: Este nevoie de desfiinţarea companiilor deţinute de municipalitate. Sunt o sursă de privilegii politice, înăbuşă competiţia şi nu sunt bune pentru cetăţenii Bucureştiului.
Ambasadorul SUA a cerut desfiinţarea companiilor municipale, public. La o întâlnire cu noul primar al Capitalei şi premierul Ludovic Orban.
Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Acele companii municipale au fost exact opusul a ceea ce înseamnă competiție corectă pe piața din București.
20 din cele 23 de companii municipale au fost înfiinţate ilegal, potrivit unei decizii a instanţei. Chiar şi aşa, Consiliul General al Bucureştiului a revotat continuarea activităţii lor.
Gabriela Firea, fost primar al Capitalei: Premierul a anunțat chiar ieri, în dispreț total față de cetățeni, că recunoaște că a subfinanțat Primăria București şi deci i-a pedepsit pe bucureşteni doar pentru a câștiga politic candidatul dreptei unite. Ceea ce a afirmat premierul are conotație juridică. Sunt mai multe încălcări ale legislației. Îl transformă pe Ludovic Orban direct în inculpat pentru cel puțin trei infracțiuni - corupție și abuz în serviciu, șantaj la adresa bucureştenilor și cumpărare de voturi. Este inacceptabil ca un prim-ministru al României să lipsească de resurse cetățenii unui oraș doar pentru a avea avantaje politice. Ne dorim ca instituțiile statului să reacționeze și să sancționeze faptele încă prim-ministrului Ludovic Orban. Ne-am aştepta ca instituţiile statului să se autosesizeze pentru că sunt afirmaţii foarte grave. Am discutat în weekend cu avocaţii noştri şi ne gândim foarte serios să depunem plângere. În campania electorală dnul Orban a repetat de mai multe ori că Bucureştiul va primi bani atunci când va avea candidat de dreapta.
Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite: Este nevoie de desfiinţarea companiilor deţinute de municipalitate. Au existat decizii ale instanţelor în trecut referitoare la desfiinţarea acestor companii, dar ele continuă să funcţioneze. Sunt o sursă de privilegii politice, înăbuşă competiţia şi nu sunt bune pentru cetăţenii Bucureştiului. Aşteptăm rezolvarea acestor probleme.
Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Bucureștiul trebuie să înceapă cu a pune bazele unei competiții economice în interiorul Bucureștiului. Acele companii municipale au fost exact opusul a ceea ce înseamnă competiție corectă pe piața din București.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰