Antena Meniu Search
x

Programul fiscal al Guvernului continuă să nască scenarii de COŞMAR pentru români. Patronii spun că urmează concedieri şi creşteri de preţuri

Scenarii negre pentru sute de mii de angajaţi. Dacă în privat, patronii sunt bulversaţi şi nu ştiu cum vor calcula lefurile, la stat, bugetarii sunt ameninţaţi.

Vezi și

Scenarii negre pentru sute de mii de angajaţi. Dacă în privat, patronii sunt bulversaţi şi nu ştiu cum vor calcula lefurile, la stat, bugetarii sunt ameninţaţi. Un lider al coaliţiei de guvernare a aruncat o veste şoc. Ar urma concedieri în mai multe instituţii.

"Din 100 de angajați la stat,  nu muncesc mai mult de 60-70. Restul, stau pe internet". O spune chiar un lider de la Putere. 

Declaraţia lui Daniel Chiţoiu a amplificat scandalul generat de revoluţia fiscală. 

Bogdan Hossu liderul CNAS "Cartel Alfa": "Soluţia este ca aceste persoane să dispară şi într-adevăr să rămână experţii sau persoanele care doresc să înveţe, să facă expertiză o activitate de expert în domeniul respectiv."

Pe acelaşi subiect

Radu Soviani, analist: "Din punctul meu de vedere trebuie să plece din sectorul bugetar aproximativ 300.000 de bugetari, astfel încât să fie loc şi de salarii majorate şi de păstrarea echilibrelor bugetare." 

Salariul minim brut mărit la 1900 de lei, taxa de solidaritate devenită contribuţie a angajatorilor, dar şi transferul taxelor dau peste cap calculele şi la stat şi la privat. 

Vestea posibilităţii unor concedieri masive în sistemul public i-a scandalizat pe sindicalişti, care consideră că este o soluţie cum nu se poate mai proastă. Propun, în schimb, angajarea unor muncitori calificaţi în locul celor ineficienţi. Iar în timp ce bugetarii se ceartă pe locurile de muncă, micii întreprinzători cred că noile măsuri luate de Guvern îi vor face să dea oameni afară, sau chiar să-şi închidă firmele.

România are, în momentul de faţă, peste un milion de bugetari şi peste 3 milioane de angajaţi la privat. Unele voci spun că, de la anul, este posibil să se piardă peste o sută de mii locuri de muncă din cauza măsurilor fiscale propuse de Guvern pentru firme, de pildă aplicarea impozitului de 1 la sută pe cifra de afaceri. 

Cei care nu iau în calcul concedieri se gândesc totuşi la alte soluţii pentru a evita pierderile. O spune Aurel Popescu, administratorul unei brutării din Capitală: "Dacă salariul minim creşte de la 1.450 la 1.900 şi contribuţiile angajatorului rămân ca şi acum, creşterile de preţ sunt de 10-15 procente, cel puţin."

Peste 80 la sută din 1000 de patroni spun că modificările propuse vor avea efecte negative, printre care scăderea veniturilor angajaţilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Programul fiscal al Guvernului continuă să nască scenarii de COŞMAR pentru români. Patronii spun că urmează concedieri şi creşteri de preţuri