Antena Meniu Search
x

Copiii vor sta acasă până la toamnă din cauza unor informaţii eronate ajunse la Palatul Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis şi-a motivat decizia de a ţine şcolile închise printr-un aşa-zis experiment din Franța, unde mai mulţi elevi şi profesori s-ar fi îmbolnăvit după ce ar fi revenit la cursuri.

de Redactia Observator

la 29.04.2020, 21:27

Vezi și
  • Președintele României a invocat un anumit experiment din Franța pentru închiderea școlilor.
  • Experimentul ar fi arătat că mai mulți elevi și profesori s-ar fi îmbolnăvit imediat după redeschiderea unei școli.

Doar că experimentul nu a existat.

Klaus Iohannis, președintele României: Avem un exemplu din Franța, unde într-o provincie s-a deschis experimental școala și experimentul nu a decurs foarte bine. După puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns în doar câteva zile la terapie intensivă.

A fost argumentul folosit de preşedinte pentru a păstra lacătul pe şcoli până la toamnă. A doua zi, Klaus Iohannis a găsit un alt motiv.

Klaus Iohannis, președintele României: Este un studiu făcut de Institutul Pasteur și alții, care au ajuns la această concluzie. Este verificabil. Și nu m-am referit la situația de ieri sau de alaltăieri din Franța, ci am spus că există un exemplu care ne arată că situația în școli este complicată.

Nimic despre şcolile din Franţa.

Oana Iancu, reporter Observator: Domnule președinte, când ne-ați anunțat despre faptul că școlile de la noi din țară vor rămâne închise, ne-ați dat exemplu din Franța - acolo unde spuneați dumneavoastră - s-ar fi redeschis experimental o școală și au apărut foarte multe îmbolnăviri. Oficialii francezi vă contrazic și spun că ei nu au decis, ba din contră, vor deschide după 11 mai. A fost vorba despre o informație eronată care a ajuns la dumneavoastră sau cum explicați?

Klaus Iohannis, președintele României: Informația este corectă. Cred că s-a dat cam multă atenție acestui exemplu, este doar un exemplu.

Confuzia de la Bucureşti a ajuns şi în presa franceză. Cotidianul Liberation scrie: "Pentru a justifica menţinerea şcolilor închise, preşedintele român a declarat că "o şcoală a fost deschisă experimental" în Franţa, iar "experienţa nu a decurs foarte bine". Şeful statului a făcut o confuzie".

Potrivit surselor Observator, datele false privind redeschiderea unor şcoli din Franţa ar fi pornit din Direcţia de Relaţii Internaţionale a Ministerului Educaţiei. Au ajuns la Monica Anisie, care l-a informat pe Nelu Tătaru. Şi ministrul Sănătăţii s-a grăbit să le facă publice: "Am vorbit chiar sâmbătă în Franța, care a redeschis parțial școlile, și au apărut deja cazuri de infectare și în rândul copiilor, și în cel al cadrelor didactice. Primele semne după redeschidere nu sunt încurajatoare".

Contactată de jurnaliştii Observator, Monica Anisie a refuzat să dea vreo explicaţie. Însă am primit o precizare de la Palatul Cotroceni, în care ni se prezintă şi un articol BBC pe tema pericolului infecţiei la copii. 

Administraţia Prezidenţială susţine că şi acest articol l-ar fi determinat pe Klaus Iohannis să decidă închiderea şcolilor. Problema este că articolul a fost publicat de BBC la câteva ore după anunţul preşedintelui.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Copiii vor sta acasă până la toamnă din cauza unor informaţii eronate ajunse la Palatul Cotroceni