Antena Meniu Search
x

Scrisul doctorului poate dăuna sănătăţii! O reţetă eliberată la Cosntanţa a rămas indescifrabilă în toate farmaciile

E arhicunoscut că reţetele scrise de medici sunt greu de descifrat. În unele cazuri, pot fi consecinţe grave, avertizează specialiştii.

Vezi și

E arhicunoscut că reţetele scrise de medici sunt greu de descifrat. În unele cazuri, pot fi consecinţe grave, avertizează specialiştii. La Constanţa, de exemplu, o mamă nu a putut să-i cumpere copilului tratamentul prescris, pentru că la farmacie nimeni nu a reuşit să înţeleagă despre ce medicamente era vorba.

- Supozitoare cu... Nu, nu sunt supozitoare. 

- Are zece tablete din... şi-un sirop. 

Enigma greu de descifrat e o reţetă. Scrisă şi parafată de un medic. Minute în şir, o farmacistă încearcă să desluşească scrisul. Nu reuşeşte. Şi e convinsă că nici alţii nu o pot face. 

Pe acelaşi subiect

- Dacă vă duceţi la 10 farmacii, 10 farmacii vă spun răspunsuri diferite. Adică nu poate nimeni să fie sigur pe mâzgăleala asta.

Mama copilului încearcă, totuşi, la o altă farmacie.

- Am o reţetă... indescifrabilă. Am mai fost la două farmacii şi m-au rugat să iau legătura cu medicul, poate mă lămuriţi dumneavoastră. Aş fi vrut să ştiu cât costă. 

- Mai degrabă cu medicul, sincer.

Culmea e că şi medicilor le este greu să înţeleagă ce au scris colegii lor de breaslă. Două medicamente sunt trecute pe această reţetă: Ampicilină şi Gentamicină. 

Practic, după timp pierdut pe drumuri şi prin farmacii, femeii nu-i rămâne decât sa se întoarcă fix în locul din care a plecat. În cabinetul doctorului care i-a scris reţeta. E o situaţie prin care, cel mai probabil, am trecut toţi măcar o dată în viaţă. Grav e că medicii nu pot fi traşi la răspundere, pentru că nu există nicio lege care să incrimineze... scrisul urât.

Şi mai grav ar fi ca farmaciştii să înţeleagă ceva greşit într-o reţetă şi să elibereze un tratament greşit. Vasile Rizea, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Constanţa: "Sunt reţete indescifrabile care pot să genereze greşeli, erori de tratament. Rău e că, dacă nu înţelegi, de obicei noi refuzăm să eliberăm. La medicii la care am avut acces cu numere de telefon, am mai luat legătura. La care un medic mi-a spus: Dom'ne, dacă nu eşti în stare să citeşti, trimite în altă parte!"

Cert este că, oficial, niciun medic nu a fost reclamat pentru scrisul urât, iar oamenii au preferat să îşi rezolve singuri problema. Din fericire, la noi nu a murit nimeni de la o reţetă despre care cu greu ai putea crede că este scrisă cu o mâna. În alte ţări s-ar fi ajuns chiar la decese, după ce farmaciştii ar fi eliberat greșit medicamente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Scrisul doctorului poate dăuna sănătăţii! O reţetă eliberată la Cosntanţa a rămas indescifrabilă în toate farmaciile