Scufundări gratuite în Marea Neagră, în scop cultural
Siturile arheologice subacvatice din Marea Neagră pot fi de acum vizitate de pasionaţii de istorie. Scufundări se fac la Cazinoul din Constanţa în fiecare zi de luni şi sunt gratuite.
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Adevărul din spatele cifrelor de afaceri ale companiilor din România
- Legea interzice scoaterea obiectelor din siteurile arheologice.
- Scufundările sunt programate în fiecare zi de luni până pe 27 iulie.
Amatorii de senzaţii tari nu s-au lăsat mult aşteptaţi. Numărul lor a fost atât de mare încât organizatorii au fost nevoiţi să suplimenteze listele.
Înainte de orice scufundare, se face o verificare a echipamentului. Aşa începe fiecare incursiune subacvatică.
Detaliul cel mai important este legat de sistemele de respirat sub apă, întotdeauna fiind dublate.
Amatorii de scufundări sunt întotdeauna îndrumaţi de un scafandru profesionist. Nici nu este necesar să ştiţi să înotaţi, ba dimpotrivă.
Iuliu Popovici - scafandru ghid: Ca scafandru, nu trebuie sa dai din maini. Ideal e sa-ti tii mainile pe langa corp si sa dai doar din labe.
Octavian Bran - turist: Nu am deloc emotii; chiar e ok, sunt linistit.
Înainte de scufundare, amatorii de turism subacvatic primesc informații despre istoricul obiectivelor pe care le vor vedea sub apă și date generale despre istoria și obiectivele de patrimoniu ale orașului antic Tomis. Odată intraţi în apă, oamenii au mereu ceva nou de descoperit.
Sorin Cealera - istoric: Vreau să fiţi atenţi la orice fragment pe care-l găsiţi, admiraţi şi bucuraţi-vă!
O şedinţă durează aproximativ jumătate de ora. Scufundătorii întâlnesc stânci populate de alge şi vieţuitoare mici pline de culoare, bancuri de peşti şi chiar delfini. Practic vizitează un oraş de sub oraş.
Octavian Bran - turist: Am vazut caluti de mare, niste crabi care erau la fel foarte mari si automat se aparau cu acei clesti frumosi; si e ceva deosebit.
Iuliu Popovici - scafandru ghid: Am gasit ceva sparturi de ancore pe care le-am lasat in situ. Este foarte interesant, astazi vizbilitatea a fost destul de buna asa ca am putut vedea cel putin 3 metri, foarte-foarte bine.
Ionut Achim - vizitator: Vestigii, in zona asta in dreapta mai ales sub forma de caramizi, pietrele erodate, se cunoaste ca sunt. Au forme, nu-i o piatra rotunda.
Atenţie! Cei care găsesc vestigii în timpul scufundărilor nu vor putea să ia acasa artefactele, pe post de suvenir.
Legea interzice scoaterea obiectelor din siteurile arheologice. Scufundările sunt programate în fiecare zi de luni până pe 27 iulie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰