Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Primăvara vine cu un nou val de scumpiri. Cel mai mult vor creşte preţurile la produsele alimentare

Primăvara vine la pachet cu preţuri mai mari la alimentele de bază, iar unele produse costă şi cu 30 la sută mai mult decât în toamnă.

de Redactia Observator

la 06.03.2018 , 20:45

Primăvara vine la pachet cu preţuri mai mari la alimentele de bază, iar unele produse costă şi cu 30 la sută mai mult decât în toamnă. De vină sunt inflaţia, cursul valutar şi scumpirea carburanţilor, susţin economiştii, care ne atenţionează că, în curând, mai vine un val de scumpiri.

Multe dintre produsele alimentare de bază s-au scumpit semnificativ, de pildă, faţă de luna octombrie a anului trecut. Acum 6 luni, un cofrag cu 10 ouă ecologice costa 12 lei şi 60 de bani. Astăzi, costă 18 lei. După criza ouălelor din toamnă, preţul a continuat să crească galopant. O spun preţurile de la raft.

Un pachet de unt de masă costa în toamnă 5 lei şi 99 de bani, iar astăzi se vinde cu 8 lei şi 50 de bani. Şi pâinea e mai scumpă, iar preţuri mai mari sunt şi la făină, zahăr sau bulion. 

Vezi și

Pâine, ouă, lapte, caşcaval, 1 kg de roşii, câteva produse pentru care voi achita 76 de lei. Destul de mult pentru câteva produse pe care în câteva zile deja le voi consuma. 

Pe acelaşi subiect

În marile magazine, cumpărătorii spun că la casă se vede cel mai bine diferenţa. Dau mai mulţi bani pe aceleaşi produse pe care le aveau în coş şi acum câteva luni. Unii dintre ei au găsit şi explicaţia.

Este doar începutul, avertizează reprezentanţii patronilor din industria alimentară. Carnea de pasăre, cea de porc şi roşiile din import se vor scumpi curând. Dorin Cojocaru, preşedinte patronat alimentar: "Avem scumpirea la gaz, la energie electrică, au început încă din septembrie, cursul euro! Transportul iarăşi s-a scumpit, avem acciza, avem rovineta care s-a scumpit! Ele au crescut undeva la 20-25% în toamnă, iar acum în ultimele 3 luni încă 10%, deci în total ar fi cam un 35% din septembrie până acum!"

Iar acestor motive li se mai adaugă, în curând, unul. Întotdeauna, comercianţii măresc preţurile înaintea sărbătorilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vi se pare corect raportul calitate-preţ pe litoralul românesc?
Observator » Stiri sociale » Primăvara vine cu un nou val de scumpiri. Cel mai mult vor creşte preţurile la produsele alimentare