Antena Meniu Search
x

Se mai schimbă ora în octombrie 2023? Ce scop are trecerea la ora de iarnă

Ora de iarnă 2023. În fiecare toamnă, ne confruntăm cu întrebarea "Când se dă ceasul înapoi?" sau de ce este necesar să trecem la ora de iarnă. Anul acesta, trecerea la ora de iarnă 2023 se va face în noaptea de 28 spre 29 octombrie.

de Redactia Observator

la 27.10.2023, 22:18

Ora de iarnă 2023. În fiecare an, România trece de la ora de vară la cea de iarnă. Ziua în care se face trecerea la ora de iarnă este considerată cea mai lungă zi a acestui an.

Când se trece la ora de iarnă 2023

Trecerea la ora de iarnă se va face în ultimul weekend al lunii octombrie, între 28 şi 29 octombrie. Mai exact, atunci când trecem la ora de iarnă, ora se va schimba din 04:00 în 03:00, ceea ce înseamnă că vom dormi mai mult cu o oră.  Astfel, ziua de 29 octombrie va fi cea mai lungă zi din an.

Medicii spun că trecerea la ora de iarnă are un impact semnificativ asupra organismului. Când se schimbă ora, oamenii resimt efectele acestui proces asupra sănătăţii. Multe persoane suferă din cauza acestor schimbări.

Pe acelaşi subiect

De cele mai multe ori, organismul uman are nevoie de câteva săptămâni de la trecerea la ora de iarnă pentru a se adapta. Schimbarea orei poate avea efecte precum durerile de cap, anxietatea şi starea de somnolenţă accentuată.

Ce scop are trecerea la ora de iarnă

Prima ţară care a introdus ora de iarnă a fost Germania. Apoi, ideea de schimbare a orei a fost preluată şi alte ţări din Europa şi nu numai.

Scopul trecerii la ora de iarnă este pentru a profita cât mai mult de lumină. Obiceiul de a trece la ora de iarnă a fost adoptat în timpul Primului Război Mondial, atunci când resursele energetice erau limitate. Astfel, prin schimbarea orelor în funcţie de sezon, oamenii sperau că vor reduce consumul de energie.

Mai trece sau nu România la ora de iarnă

În ultimii ani, au existat mai multe discuţii în cadrul Uniunii Europene, cu privire la schimbarea orei. 

Parlamentul European a convocat reprezentanţii ţărilor membre în vederea luării unei decizii cu privire la ora de iarnă şi cea de vară. Printre ţările convocate s-a numărat şi România. Hotărârea pe care au luat-o reprezentanţii ţării noastre a fost de a trece în continuare la ora de iarnă.

Deşi unele ţări UE încă susţin schimbarea orei în funcţie de sezon, altele au făcut cereri către UE pentru desfiinţarea sa, din cauza efectelor negative pe care le are asupra sănătăţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?
Observator » Stiri sociale » Se mai schimbă ora în octombrie 2023? Ce scop are trecerea la ora de iarnă