Secetă severă în România, plantații de grâu compromise pe mii de hectare
Seceta severă ne lasă fără paine si mamaligă. Este avertismentul dur al agricultorilor care nu mai îndrăznesc să meargă pe ogoare. Pe mii de hectare de teren, plantaţiile de grâu sunt deja compromise. În pericol sunt şi floarea soarelui, dar şi porumbul. România abia va produce un sfert din necesarul consumului intern, spun fermierii.
- Agricultorii spun că anumite plantații sunt compromise în proporție de 90-100%
- Extinderea rețelelor de irigație, blocată de birocrație
Pe ogoare tractoarele trec ca prin deşert. Culturile uscate sunt învăluite într-un nor de praf.
Gheorghe Coman, fermier - Aşa secetă... De opt luni să nu plouă o picătură şi să bată vântul de două luni într-una. Scoate şi apa care a fost prin sol şi tot.
Chirpac Gheorghe, viceprimar comuna Romanu - Culturile însămânţate în toamnnă sunt calamitate în proporţie 90, 100%. Neavând sursa de irigat nu avem ce face.
Nici îngrăşămintele nu au avut efect, spun agricultorii. În Brăila, deja se evaluează pagubele.
Dragostin Marian, inginer agronom - Eu cred că trebuie să venim imediat în sprijinul lor prin calamitarea acestor culturi şi reînsămânţarea acestor suprafeţe cu culturi de primăvară.
Cismaș Traian, director executiv direcția Agricola județeană Brăila - Aveam nevoie de la sfârşitul lunii septembrie până la sfârşitul lui martie de o valoare normală de precipitaţii de 186 de milimetri. Vreau să vă spun că-n această perioadă au fost doar 80 de milimetri.
Aproape toată ţara se confruntă cu secetă severă
În Dobrogea sunt afectate peste o sută de mii de hectare. Dacă în momentul de faţă, grâul ar fi trebuit să fie înalt de 20 de centimetri, nu a reuşit să crească decât jumătate. Şi este atât de uscat încât ai impresia că, pur şi simplu, calci pe paie.
Lipsa precipitaţiilor va afecta şi culturile de porumb şi floarea soarelui.
Gheorghe Lămureanu, agricultor - De va continua seceta asta, vom avea foamete. Culturile neirigate vor fi calmitate în procent de 100%.
Agricultorii au vrut să-şi mărească reţeaua de irigaţii cu fonduri europene dar, spun ei, s-au blocat în birocraţie.
Gheorghe Lămureanu, agricultor - S-ar fi putut iriga 50, 60 de mii de hectare. Adică de zece ori mai mult dacă s-ar fi implementat aceste dosare care sunt făcute deja.
Ministrul Agriculturii va anunţa mâine măsurile pentru sprijinirea agriculturii româneşti.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰