Antena Meniu Search
x

Seceta severă distruge culturile: "Toţi banii investiţi sunt pierduţi"

În timp ce zone întregi sunt distruse de viituri, în altele seceta face ravagii. Sute de hectare de culturi sunt în acest moment uscate, iar pierderile agricultorilor sunt enorme. Iar asta se va reflecta, desigur, şi în preţul alimentelor.

de Redactia Observator

la 17.06.2020, 17:41

Vezi și
  • Agricultorii mai tineri nu au văzut aşa secetă niciodată.
  • Oamenii nu vor reuşi să recolteze absolut nimic anul acesta.

De exemplu în judeţul Constanţa, specialiştii spun că avem de-a face cu cea mai severă secetă din ultimii 73 de ani. Mazărea, grâul, orzul sunt deja uscate, iar culturile de floarea soarelui şi porumb ar putea fi şi ele afectate.

Agricultorii mai tineri nu au văzut aşa secetă niciodată. Pământul este atât de uscat în anumite zone încât plantele abia au reuşit să se înalţe câţiva centimentri.

Raul Mărunțoiu - agricultor: În momentul de fata culturile de mazare sunt compromise in proportie de 100 la suta, mazarea e pierduta. Stadiul in care sunt plantele ce sa spun, deja, frunzele sunt la stadiul de scrumizare, adica planta e moarta cu totul. Ca pierderi inseamna suta la suta. Adica in momentul de fata toata tehnologia de cultura, toti banii investiti sunt pierduti, nu se recupereaza niciun leu.

Specialişti spun că o secetă ca aceea de acum nu a mai fost văzută din anii 1947. Deşi sunt afectate şi culturile de orz, grâu şi orzoaică, cei care au cele mai mari pierderi sunt cultivatorii de mazăre. Oamenii nu vor reuşi să recolteze absolut nimic anul acesta.

Ioan Florea - agricultor: De recoltat nu se poate recolta am facut notificare catre primarii, asteptam sa vada cineva cultura ca apoi sa putem ara si sa pregatim pentru un an nou

Mazarea se treiera în partea a doua a lunii iunie, către final, sau cel tarziu în iulie. Ploile care inundă restul ţării vin, însă, pentru majoritatea culturilor mult prea târziu.

Aşa se face că nici floarea soarelui nu arată cum ar trebui în acest stadiu.

Raul Mărunțoiu - agricultor: Într-un an normal stadiul, inaltimea ei trebuia sa fie pana la piept, cam cat un stat de om, faptul ca palariile au aparut la o inalme mica inseamna pierderi. În momentul de fata, un scenariu optimist ar fi sa obtinem 1500 in conditiile in care in anii normali erau 3500/4000.

Nici porumbul nu va fi atât cât trebuie, iar fermierii mai speră doar să-şi acopere investiţiile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Seceta severă distruge culturile: "Toţi banii investiţi sunt pierduţi"