Antena Meniu Search
x

Secţia ATI a Spitalului Piatra Neamţ care s-a făcut scrum nu avea avizul scris al DSP

Tragedia de la Piatra Neamţ este şi o poveste despre fuga de responsabilitate şi multă birocraţie. Secţia de terapie intensivă care s-a făcut scrum nu avea avizul scris al Direcţiei de Sănătate Publică. Mutarea pacienţilor de la un etaj la altul al spitalului s-a făcut doar în baza unui acord verbal.

de Redactia Observator

la 16.11.2020, 19:44

Vezi și
  • Din cauza numărului mare de pacienţi au decis să schimbe etajele între ele şi să facă circuite şi la etajul al doilea.
  • Un paravan despărţitor şi o mutare pregătită de două săptămâni despre care ştia şi epidemiologul spitalului.

O treabă românească făcută fără avize. Din grabă şi la presiunea numărului mare de pacienţi în stare gravă care trebuiau internaţi. Aşa s-a făcut mutarea secţiei ATI de la etajul al 3 la etajul al 2 lea, chiar în ziua incendiului, fără aviz al direcţiei de sănătate publică.

Nelu Tătaru - ministrul Sănătății: Dacă s-au produs modificări, trebuie refăcute acele circuite și trebuie aprobate la DSP

Reporter: Cine a decis modificarea secției ATI fără aviz? 

Nelu Tătaru - ministrul Sănătății: Managamentul unității, bănuiesc. Sunt cei care decid.

Şef ATI Neamţ: Acum nu era de avizat probabil decât acest paravan dacă trebuia avizat

În primăvară, Ministerul Sănătăţii a trimis directive către toate spitalele din ţară să îşi extindă capacitatea şi să realizeze circuitele clare covid şi non-covid. Aşa că au mutat terapia intensivă la un alt etaj la altul.

Director DSP: Dacă făceau documentația la timp și o trimiteau la DSP probabil că era avizată. Cu sau fără aviz nenorocirea tot se întâmpla.

Acum, din cauza numărului mare de pacienţi au decis să schimbe etajele între ele şi să facă circuite şi la etajul al doilea. Un paravan despărţitor şi o mutare pregătită de două săptămâni despre care ştia şi epidemiologul spitalului.

Şef ATI Neamţ: Medicul nostru epidemioloig care este și angajat al DSP, la noi este angajat cu jumătate de normă, l-am chemat de două ori, i-am arătat despre ce e vorba. A fost de acord făcuse și un plan. Anunțasem deci, verbal știau, nu știu dacă mai fusese trimisă vreo hârtie care oricum trebuia trimisă spre minister adică era de durata! Noi eram sufocați de pacienți

10 zile s-a lucrat la modificarea secţiei ATI de la etajul al doilea.

Şef ATI Neamţ: Dar medicul nostru epidemilog știa, conducerea a fost, a văzut. A zis că e ok, îi dăm drumul, au făcut respectivă delimitare, pe hol, nu în salon și se punea problema când facem transferul.

Saloanele au rămas la fel. Două cu câte 8 paturi de terapie intensivă.

Vasile Baghiu, purtător de cuvânt DSP Neamţ: Pentru modificările acestea unitatea nu a solicitat avizul direcției sanitare, reconfigurarea secției și mutarea pacienților pozitivi de la 3 la 2 a fost realizată fără aviz

Iniţial, conducerea spitalului a precizat că secţia ATI avea aviz de la DSP Neamţ, iar modificările pentru extinderea acesteia s-a făcut în altă zonă decât cea în care s-a produs incendiul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Secţia ATI a Spitalului Piatra Neamţ care s-a făcut scrum nu avea avizul scris al DSP