Secţia ATI a Spitalului Piatra Neamţ care s-a făcut scrum nu avea avizul scris al DSP

De Redactia Observator.
Publicat: 16.11.2020, 19:39.
Actualizat: 16.11.2020, 19:44

Tragedia de la Piatra Neamţ este şi o poveste despre fuga de responsabilitate şi multă birocraţie. Secţia de terapie intensivă care s-a făcut scrum nu avea avizul scris al Direcţiei de Sănătate Publică. Mutarea pacienţilor de la un etaj la altul al spitalului s-a făcut doar în baza unui acord verbal.

O treabă românească făcută fără avize. Din grabă şi la presiunea numărului mare de pacienţi în stare gravă care trebuiau internaţi. Aşa s-a făcut mutarea secţiei ATI de la etajul al 3 la etajul al 2 lea, chiar în ziua incendiului, fără aviz al direcţiei de sănătate publică.

Nelu Tătaru - ministrul Sănătății: Dacă s-au produs modificări, trebuie refăcute acele circuite și trebuie aprobate la DSP

Reporter: Cine a decis modificarea secției ATI fără aviz?

Nelu Tătaru - ministrul Sănătății: Managamentul unității, bănuiesc. Sunt cei care decid.

Şef ATI Neamţ: Acum nu era de avizat probabil decât acest paravan dacă trebuia avizat

În primăvară, Ministerul Sănătăţii a trimis directive către toate spitalele din ţară să îşi extindă capacitatea şi să realizeze circuitele clare covid şi non-covid. Aşa că au mutat terapia intensivă la un alt etaj la altul.

Director DSP: Dacă făceau documentația la timp și o trimiteau la DSP probabil că era avizată. Cu sau fără aviz nenorocirea tot se întâmpla.

Acum, din cauza numărului mare de pacienţi au decis să schimbe etajele între ele şi să facă circuite şi la etajul al doilea. Un paravan despărţitor şi o mutare pregătită de două săptămâni despre care ştia şi epidemiologul spitalului.

Şef ATI Neamţ: Medicul nostru epidemioloig care este și angajat al DSP, la noi este angajat cu jumătate de normă, l-am chemat de două ori, i-am arătat despre ce e vorba. A fost de acord făcuse și un plan. Anunțasem deci, verbal știau, nu știu dacă mai fusese trimisă vreo hârtie care oricum trebuia trimisă spre minister adică era de durata! Noi eram sufocați de pacienți

10 zile s-a lucrat la modificarea secţiei ATI de la etajul al doilea.

Şef ATI Neamţ: Dar medicul nostru epidemilog știa, conducerea a fost, a văzut. A zis că e ok, îi dăm drumul, au făcut respectivă delimitare, pe hol, nu în salon și se punea problema când facem transferul.

Saloanele au rămas la fel. Două cu câte 8 paturi de terapie intensivă.

Vasile Baghiu, purtător de cuvânt DSP Neamţ: Pentru modificările acestea unitatea nu a solicitat avizul direcției sanitare, reconfigurarea secției și mutarea pacienților pozitivi de la 3 la 2 a fost realizată fără aviz

Iniţial, conducerea spitalului a precizat că secţia ATI avea aviz de la DSP Neamţ, iar modificările pentru extinderea acesteia s-a făcut în altă zonă decât cea în care s-a produs incendiul.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Răzvan Simion, atac subtil la adresa Lidiei Buble, în direct la Neatza: ”Nu am probleme de un an și ceva”
spynews.ro
Horoscopul zilei de 17 iunie 2021. Berbecii sunt pregătiți să se afirme. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Tragedia din ”TIR-ul morții” de la Spitalul „Victor Babeș” s-ar fi produs dintr-o eroare umană. Principalii suspecți, audiați la Serviciul Omoruri
gandul.ro
Toni Iuruc pregătește o surpriză scumpă pentru Simona Halep! Unde a fost surprins viitorul soț al sportivei | GALERIE FOTO
prosport.ro
Se întâlnește cu fostul pe ascuns! Toți credeau că ea suferă, dar iată că nu e așa. S-a întors în brațele primului ei soț
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
Ce căuta șeful DNA cu politicienii la meci plus alte 6 momente care m-au făcut să mă întreb: „Măi, nene, dar pe ce lume trăim?”
libertatea.ro
Simona Halep, cerută de soție de Toni Iuruc! Cum arată inelul de logodnă
GSP
Atenție! Proprietarii de centrale termice vor plăti tot mai mult
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro