Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Secțiile ATI sunt sufocate. Zeci de pacienți cu Covid-19 așteaptă să intre la Terapie Intensivă, paturile se ocupă în minute

Ne căutăm singuri paturi de Terapie Intensivă. Tot mai multe familii fac apeluri disperate pe Facebook pentru a-şi ajuta oamenii dragi. Sunt peste o mie de pacienţi acum în secţiile de ATI, iar paturile se eliberează de cele mai multe ori doar prin moartea celor internaţi. Reporterii Observator fac de zile întregi demersuri să afle unde se "ascund" acele locuri ATI care ar fi neocupate. Sute de paturi nu ies la numărătoare. Numărăm însă morţii tot mai tineri care nu mai ajung pe secţiile de Terapie Intensivă.

de Ema Schweninger

la 11.11.2020 , 19:24

  • În lipsa paturilor libere, rudele pacienților cu Covid-19 se interesează pe cont propriu
  • În statistici mai există locuri libere, însă în multe spitale pacienții așteaptă cu orele
  • Pentru unii români, în mod cinic, singura salvare este moartea altor pacienți cu coronavirus

Voichiţa Avrigean, soţia pacientului: Ştiu că el nu e bine şi că cerem ajutor la toată lumea şi nu suntem ajutaţi. Unde sunăm ori ni se închide telefonul sau ne spun doctorii: nu sunt locuri.

Alexandra Avrigean, fata pacientului: Mi-a spus că nu e bine şi că ne iubeşte pe amândouă pentru că nu ştie ce va urma.

Voichiţa Avrigean, soţia pacientului: Vă rog din suflet să ne ajutaţi.

Vezi și

Aceste femei sunt disperate. Toma e internat de vineri la Spitalul din Orăştie. Duminică, starea lui s-a agravat şi, de atunci, medicii şi familia caută disperaţi un loc la Terapie Intensivă.

Voichiţa Avrigean, soţia pacientului: Suntem din Cluj, părinţii şi fraţii sunt acolo, i-am rugat şi pe ei, au mers şi ei pe la spitale, pe la doctori. Şi-a cerut scuze doamna doctor de acolo: îmi pare foarte rău că nu pot să vă ajut, nu avem locuri.

În toată ţara, zeci de bolnavi în stare critică aşteaptă eliberarea unui loc la ATI.

Laura Zarafin, medic: ATI este plin. Nu există pat liber mai mult de cinci minute.

Singura salvare pentru mulţi bolnavi a ajuns să fie, în mod cinic, doar moartea altora. În aşteptarea patului salvator, pacienţi în stare gravă sunt ţinuţi în unităţile de primiri urgenţe sau în alte secţii de spital.

Bogdan Oprița, şeful UPU Spitalul Floreasca: Au stat uneori şi până la trei zile să zicem până li s-a găsit loc în alt spital. Legislaţia prevede că un pacient în stare gravă trebuie să stea maxim șase ore.

Puține paturi de ATI, tot mai mulți bolnavi de Covid-19

În jur de 900 de pacienţi au venit în ultimele 48 de ore la camera de gardă a Institutului Matei Balş. Unii dintre ei trebuiau internaţi dar, pentru că toate paturile din spital sunt pline, au rămas să aştepte la camera de gardă. Pe scaune sau pe canapele. Conectaţi la tubul de oxigen, oamenii aşteaptă eliberarea unui pat în acest spital sau în altă unitate medicală.

În toată ţara în secţiile ATI putem trata numai 1.300 de bolnavi infectaţi cu noul coronavirus. Teoretic, acum ar fi libere 208 paturi. Practic, ele nu există.

dr. Adrian Zaciu, medic ATI Carol Davila: Am fost acuzaţi de diverse persoane care sunt prin birouri că noi vrem să îi păcălim, am fost ameninţaţi că vin să numere, noi i-am invitat să vină să numere

Adrian Streinu Cercel, manager Instititul Matei Balş: La 7,30 au venit (n.r. DSP) şi au constatat ceea ce spunem şi noi, că nu avem locuri.

Paturi libere în statistici, nu și în spitale

De două zile, Observator face demersuri pentru a afla unde sunt paturile libere din statisticile Ministerului Sănătăţii. Între timp, pacienţii se sting în alte secţii, în aşteptarea unui loc la Terapie Intensivă.

Laura Zarafin, medic ATI, Spitalul Colentina: Au făcut stop pe secţii, da. Au fost resuscitaţi, unii cu succes, unii fără.

Reporter Observator: Trebuiau să fie în Terapie Intensivă, nu?

Laura Zarafin, medic ATI, Spitalul Colentina: La saturaţiile acelea, cel mai bine e să fie într-o Terapie Intensivă.

La Botoşani a ajuns azi noapte, ca un miracol, o unitate mobilă de terapie intensivă. Cele 12 locuri din unitatea mobilă înseamnă şanse la viaţă.

Radu Rotaru, coordonatorul proiectului: Este practic deja o situaţia care se repetă oriunde în ţară şi anume faptul că nu mai avem locuri de Terapie Intensivă indiferent de județ. Oriunde am duce o astfel de unitate ar fi bineînţeles bine venită.

Doctorul Virgil Musta de la Timişoara a şocat zilele trecute cu o declaraţie în care spunea că șase bolnavi au murit pentru că nu au mai avut loc la ATI.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Se pare, aşa am fost informat, ar fi fost locuri chiar în Timişoara, doar că unii cu alţii nu s-au întâlnit, iar comunicarea a fost suboptimală.

Ulterior, doctorul Musta a spus că ceaţa ar fi fost de vină pentru decesul oamenilor.

dr. Virgil Musta, Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" Timişoara: Revenind la cei şase pacienţi decedaţi, nu ştiu din ce motiv s-au decompensat atât de rapid, toţi în acelaşi interval orar. Era o zi cu ceaţă şi se ştie că ceaţa afectează afecţiunile pulmonare. Cei şase pacienţi aveau vârste cuprinse între 68 şi 70 de ani.

203 oameni infectaţi cu noul coronavirus au murit în ultimele 24 de ore. Cei mai mulţi de la începutul epidemiei.

Ema Schweninger Like
Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ştiri sociale » Secțiile ATI sunt sufocate. Zeci de pacienți cu Covid-19 așteaptă să intre la Terapie Intensivă, paturile se ocupă în minute