Antena Meniu Search
x

13 aprilie în istorie

În 1862, în România a intrat în vigoare legea presei. În 1889, a început să funcționeze prima agenție de presă din România, „Agenția Română".

În 1862, în România a intrat în vigoare legea presei. În 1889, a început să  funcționeze prima agenție de presă din România, „Agenția Română".

1204: A patra cruciadă: Ocuparea capitalei bizantine Constantinopol.

1742: A avut loc, la Dublin, premiera oratoriului „Messia" a compozitorului german Georg Friedrich Händel.

1849: Ungaria a devenit republică.

Pe acelaşi subiect

1862: România : A intrat în vigoare legea presei.

1864: Camera Deputaților a adoptat o moțiune de vot de blam asupra guvernului Kogălniceanu, care și-a depus demisia, respinsă însă de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

1885: Promulgarea Legii depozitului legal, prin care orice tipografie era obligată să trimită câte trei exemplare din fiecare tipăritură bibliotecilor centrale din București și Iași, precum și Bibliotecii Academiei Române.

1889: A început să funcționeze prima agenție de presă din România, „Agenția Română".

1919: La Amritsar, India, trupele britanice și din Gurkha au masacrat peste 380 de demonstranți neînarmați.

1924: Referendumul popular organizat în Grecia privind proclamarea republicii.

1938: Printr-o scrisoare adresată de Gheorghe Tătărescu lui Constantin I. C. Brătianu, curentul favorabil regelui Carol al II-lea s-a separat definitiv de restul partidului conservator.

1939: Marea Britanie și Franța au acordat garanții unilaterale privind frontierele României și Greciei, în speranța echilibrării jocului politic al Germaniei în zona de sud-est a Europei.

1941: Al doilea război mondial: La Moscova, s-a semnat Tratatul de neutralitate pe timp de zece ani între Japonia și URSS. Al doilea război mondial: Trupele Germaniei hitleriste au ocupat Belgradul.

1945: Al doilea război mondial: Eliberarea orașului Viena de sub ocupație fascistă. Proclamarea oficială a administrației românești în Transilvania de Nord (ocupată, în 1940, de Ungaria horthystă), restabilită la 9 martie 1945.

1946: Reluarea oficială a relațiilor diplomatice cu Franța. Primul ambasador român din perioada postbelică a fost profesorul universitar Simion Stoilov.

1948: Marea Adunare Națională a votat Constituția Republicii Populare Române, prima constituție postbelică a României, care reflecta caracterul de tranziție al perioadei pe plan economic și social. A fost ales un nou prezidiu, în frunte cu C.I. Parhon, și un nou guvern, condus de dr. Petru Groza.

1953: Directorul CIA Allen Dulles lansează programul de control al minții, MKULTRA.

1970: Echipajul navei spațiale Apollo 13 a anunțat primele probleme, în zborul spre Lună, de îndată ce a observat explozia unei butelii cu oxigen.

1973: România: S-a constituit Institutul Central de Matematică.

1975: Izbucnirea războiului civil în Liban (1975-1990).

1992: Proclamarea Republicii Federale Iugoslavia, formată din Serbia și Muntenegru.

Sursă: wikipedia

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » 13 aprilie în istorie