Antena Meniu Search
x

OBSERVATOR SPECIAL: Sexul, un subiect tabu in Romania

Sexul continua sa fie un subiect tabu in Romania! Da, e uimitor, in conditiile in care tabloidele si unele emisiuni sunt invadate de femei imbracate sumar, care par sa nu aiba niciun fel de inhibitii

Vezi și

Elevii considera cartile de educatie sexuala un fel de antologii de glume. Au impresia ca stiu raspunsurile la o gramada de intrebari, desi toate informatiile si le-au luat de pe net, nicidecum nu le-au obtinut de la parinti si nici nu fac ore speciale la scoala. Interesant este ca au auzit de sex de la cele mai fragede varste. “Aveam vreo sase ani si am auzit si eu intamplator”, marturiseste o eleva.

Adolescentii acumuleaza intrebari peste intrebari, dar le este jena sa intrebe vreun adult. Potrivit studiilor, fetele isi incep viata sexuala la 12 ani, iar baietii, cu un an mai devreme. Realitatea "din teren", ca sa o numim astfel, sta cu totul diferit. “Fetele, dupa 17 ani. Iar baietii la 14, 15, 16, 17 ani cam asa. Nu conteaza la baieti”, afirma un elev.

Nici scandalurile sexuale care apar in scoli nu-i impresioneaza pe elevi. Ceea ce ii nedumereste este ca, dupa fiecare scandal de acest gen, autoritatile executa cate o informare scurta. Foarte scurta. Exemplul, liceul din Craiova, unde elevii au facut filmari porno in sala de sport. Politistii, insa, nu au avut nicio problema cu actele sexuale propriu-zise, ci de faptul ca acestea au fost imortalizate si facute publice.

Faptul ca sexualitatea este un subiect tabu in scoala romaneasca este confirmat de datele de la Ministerul Educatiei. Doar 12 la suta dintre elevi au ales sa faca optionalul „Educatie pentru sanatate". Cifra este mica tinand cont ca in invatamantul preuniversitar sunt trei milioane de elevi. Surprinzator, parintii cred ca astfel de ore ar trebui sa se tina de la gradinita, nu de la gimnaziu.

De altfel, specialistii spun ca discutiile despre sex nu au niciodata loc prea devreme. Daca cel mic deschide un asemenea subiect, in mod sigur, se gandeste la ceva sau chiar s-a confruntat cu ceva si are nevoie de explicatii. “Multi dintre noi consideram ca daca vorbim despre sex, inseamna ca incurajaim tinerii sa faca sex. Nu este asa. Copilul are nevoie sa stie despre el si despre ceilalti. Ce anume este bine si ce anume este rau”, considera psihologul Jeni Chiriac.

Sexul nu trebuie sa fie tabu, ci doar o tema care trebuie abordata cu delicatete. Si numai atunci cand copiii se arata interesati de subiect.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » OBSERVATOR SPECIAL: Sexul, un subiect tabu in Romania