La Sfântu Gheorghe, în Deltă, oamenii își fac provizii de iarnă grea
Departe de aglomeraţie, descoperim iarna altfel. În sezonul rece, la Sfântu Gheorghe, oamenii sunt pregătiţi cu provizii ca pentru război. Sunt învăţaţi de decenii să aibă cămara plină.
Departe de aglomeraţie, descoperim iarna altfel. În sezonul rece, la Sfântu Gheorghe, oamenii sunt pregătiţi cu provizii ca pentru război. Sunt învăţaţi de decenii să aibă cămara plină. Dacă va îngheţa Dunărea şi rămân izolaţi, ei au rezerve de hrană făcute încă din primăvară. Tradiţiile şi obiceiurile din Deltă sunt un spectacol pentru turişti.
Pornim cu barca din Dunavăţu spre inima Deltei. Vântul e tăios şi ne gândim deja la crivăţul care loveşte asezările din Deltă. Izolate, dar atât de fermecătoare. De acum ajungem la Sfântu Gheorghe, ne încălzim imediat. E un decembrie atipic. Însă oamenii de aici au aceleaşi vechi obiceiuri în această perioadă.
De vreo 16 ani n-a mai fost atât de cald la Sfântu Gheorghe, ne povesteşte gazda noastră. Chiar şi aşa, localnicii au grijă să-şi facă provizii. Vin cu roaba de la magazin.
Rezervele "strategice" se fac din timp. Peştele se ţine la sare, apoi e afumat să reziste cu lunile.
Toate reţetele sunt transmise din generaţie în generaţie. De sărbători, mesele vor fi pline, desigur, cu peşte.
Şi în timp ce peştele se coace, la foc domol, noi profităm de ocazie să vedem ce au gospodinele în camară pentru iarnă.
Cu atâtea bunătăţi în casă, localnicii aşteaptă mereu oaspeţi. Se spune că cel mai bun peste din Delta Dunării este la Sfantu Gheorghe. Dupa o masa traditională, plină cu preparate delicioase, pornim înapoi spre Dunavatu.
Drumul cu barca este de aproximativ o oră, dar pentru ca temperaturile sunt destul de ridicate pentru aceasta perioada, experiența devine una extraordinar de frumoasă.
Doar 600 de oameni au mai rămas în Sfântu Gheorghe. Cei mai mulţi în comunitatea de ucraineni. Ei vor sărbători Crăciunul pe rit vechi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰