Vrei să îți cumperi o locuință? Iată la ce ar trebui să fii atent pentru a face alegerea potrivită
Câte dormitoare are? Cum sunt vecinii? Locul de parcare este inclus sau nu? Iată câteva întrebări la care cei mai mulți dintre oamenii care vor să își cumpere o casă încearcă să găsească răspunsuri înainte de a semna contractul.
Câte dormitoare are? Cum sunt vecinii? Locul de parcare este inclus sau nu? Iată câteva întrebări la care cei mai mulți dintre oamenii care vor să își cumpere o casă încearcă să găsească răspunsuri înainte de a semna contractul. Să devii proprietarul unei garsoniere, a unui apartament sau al unui spațiu în care să îți construiești casa visurilor tale nu este întotdeauna simplu.
Pentru a nu regreta nicio clipă decizia de a cumpăra un imobil, este important să fii la curent cu toți pașii pe care ar trebui să îi parcurgi, încă dinainte de a începe să cauți ofertele cele mai avantajoase pentru tine.
1. Alege zona în care vrei să locuiești
Primul pas pe care ar trebui să îl faci când iei decizia de a-ți cumpăra o casă este să te hotărăști în ce zonă a orașului ți-ar plăcea să locuiești. Apoi, este important să analizezi foarte bine piața imobiliară. Sunt apartamente de vanzare în acea zona? Care sunt ofertele în cartierul pe care îl preferi? Cât de mari sunt diferențele de prețuri în ultimii cinci ani? Este o zonă cu potențial de dezvoltare? Acestea sunt doar câteva întrebări la care este esențial să găsești răspunsuri. Pentru ca documentarea să meargă mai ușor și să înțelegi mai bine punctele cheie din acest domeniu, o soluție ar fi colaborarea cu un agent imobiliar.
2. Analizează-ți foarte bine situația financiară
Poate că deja ai strâns o parte din banii necesari achiziționării unei case și pentru a completa suma cerută de actualul proprietar vei face un împrumut la bancă. Sau te numeri printre cei care apelează la împrumuturi imobiliare sau la programul Prima Casă pentru că nu reușesc să economisească de la o lună la alta. Indiferent de situația în care te afli, dacă vei apela la un împrumut pentru a putea plăti casa pe care ți-o dorești, nu pierde din vedere faptul că situația ta financiară se poate schimba pe parcursul următoarelor luni sau în anii viitori, astfel că e recomandat să nu te îndatorezi prea mult și să nu ai rate pe care ulterior să nu le mai poți plăti.
3. Negociază cu actualul proprietar
Oricât de mult ți-ar plăcea o casă, nu lăsa să se înțeleagă că ai plăti oricât pentru a fi a ta. Unul dintre pașii importanți pe care ar trebui să îi faci atunci când vrei să cumperi o locuință este să negociezi cu actualul proprietar. În funcție de oferta pieței din zona respectivă și a felului în care arată casa pe care vrei să o achiziționezi (dacă recent renovată, dacă este mobilată și utilată etc), poți negocia prețul pe care să-l plătești pentru a fi a ta. Și în cazul acesta, consultarea cu un agent imobiliar ar putea să te ajute să obții cel mai bun preț.
4. Citește cu atenție contractul înainte să-l semnezi
Unul dintre pașii esențiali pe care n-ar trebui să-i sari atunci când îți achiziționezi o casă este să citești cu foarte mare atenție contractul de vânzare-cumpărare. Toate detaliile pe care le-ai stabilit când ai bătut palma cu actualul proprietar ar trebuie să se regăsească în contractul pe care urmează să îl semnezi. Asigură-te că suma stabilită este trecută corect în contract și totul este bine pus la punct, astfel încât să nu întâmpini niciun fel de probleme ulterior.
Să fii proprietarul unei case este un angajament destul de mare, de aceea este important să conștientizezi că implică o serie de cheltuieli. Achiziționare unei case nu înseamnă întotdeauna o investiție bună, mai ales dacă te grăbești și cumperi irațional. De aceea, pentru a nu regreta decizia făcută, este important să te documentezi foarte bine înainte de a semna contractul și de a deveni proprietar.
Foto: Shutterstock
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰