Meniu
Search
x

Autorităţile promit să simplifice birocraţia pentru cei care vor să se pensioneze

Veşti bune pentru viitorii pensionari! Ministerul Muncii anunţă că dosarul de pensie se simplifică. Aşa că oamenii nu vor mai fi nevoiţi să facă zeci de drumuri pentru actele necesare. Concret, nu vor mai avea nevoie de adeverinţele de vechime în muncă.

De Diana Speretoiu la 24.01.2020, 22:07
Vezi și

Veşti bune pentru viitorii pensionari! Ministerul Muncii anunţă că dosarul de pensie se simplifică. Aşa că oamenii nu vor mai fi nevoiţi să facă zeci de drumuri pentru actele necesare. Concret, nu vor mai avea nevoie de adeverinţele de vechime în muncă. Angajaţii Caselor de Pensii vor putea verifica în Registrul de Evidenţă a Salariaţilor cât a lucrat fiecare persoană care solicită pensie. 

Ordinul semnat de ministrul Muncii stabilește ca fiecare Casă de Pensii să aibă acces la baza de date cu toți angajații din România. În acest fel, oamenii pierd mai puțin timp când îşi pregătesc dosarul de pensionare.

"Nu accept ca o persoană care trebuie să primească, la timp, indemnizaţie, pensie, ajutor de şomaj să meargă personal după diferite adeverinţe sau să aştepte ca o instituţie să îi comunice alteia diferite informaţii", a transmis Violeta Alexandru, ministrul Muncii. 

Primul pas pentru persoanele aflate în prag de pensionare - drumul către foștii angajatori, de unde să obțină adeverința care dovedește vechimea.

Iar cu toate documentele strânse de la foștii angajatori, viitorul pensionar era nevoit să se prezinte la ghișeul Casei de Pensii.

În ţară, deocamdată, angajaţii de la Casele Județene de Pensii așteaptă directive de la Ministerul Muncii ca să aibă acces în Revisal, programul care conține toate datele despre persoanele care au muncit ori muncesc în România.

Daniela Negoiță, director adjunct Casa de Pensii Gorj: Avem cunoștință despre ordinul doamnei ministru. Aplicarea lui presupune o procedură în sensul de a primi accesul în Revisal, pe baza unei parole și, astfel, să putem vizualiza informațiile din bazele de date ale Inspectoratelor Teritoriale de Muncă

Pentru cei care urmează să iasă la pensie, este o veste de milioane. Domnul Vasile are 55 de ani. A lucrat aproape 40 de ani. Încearcă să se pensioneze anticipat pentru că este bolnav. De luni de zile strânge documente în dosar și tot nu a terminat cu birocrația.

Vasile Dragotoiu: Am fost la Craiova să-mi iau o adeverință. Am lucrat la Grimex Târgu Jiu, apoi m-am mutat la Mătăsari, acolo am mai lucrat câtva timp și apoi m-am mutat la carieră la Jilț Nord. Am fost la Craiova, am fost la Filiași pentru adeverințe. Tot de la Jilț, acesta tot de la Jilț Nord și aceasta este cartea de muncă

Vor scăpa de birocraţie şi cei care intră în șomaj. Nici ei nu vor mai fi nevoiţi să alerge după adeverinţe pentru a primi bani de la stat.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Autorităţile promit să simplifice birocraţia pentru cei care vor să se pensioneze