Antena Meniu Search
x

Simptome de rabie la pisici, câini şi alte animale. Cum se manifestă ”turbarea” 

An de an, pe data de 28 septembrie este ziua mondială de luptă împotriva rabiei, ca urmare a deciziei Alianței Mondiale pentru Controlul Rabiei, cu scopul de a informa populația despre riscul de îmbolnăvire și de a oferi informații asupra modului de prevenire.

de Redactia Observator

la 17.05.2024 , 17:02

Simptome de rabie la pisici, câini şi alte animale
Simptome de rabie la pisici, câini şi alte animale - Shutterstock

Rabia sau turbarea este o boală infecțioasă mortală care afectează mamiferele, inclusiv câinii și oamenii. Deși unele țări sunt considerate în prezent ferite de rabie, riscul de infectare cu rabie încă pândește în multe state din întreaga lume. Află în următorul articol tot ce trebuie să știi despre rabia la câini.

Simptome de rabie la animale

Rabia este o boală virală mortală care poate infecta nu numai câinii și alte mamifere, ci și păsările și oamenii. Deoarece în unele țări (de exemplu, Germania) există o interdicție de a trata animalele suspecte de rabie, boala este întotdeauna fatală pentru câini. Așa că este important să îți protejezi câinele de această boală virală periculoasă.

Articolul continuă după reclamă

Rabia este o antropozoonoză cunoscută din cele mai vechi timpuri, răspândită în principal de câini și la vânat. Acest lucru înseamnă că oamenii și animalele se pot infecta reciproc cu această boală.

Pe acelaşi subiect

Pe lângă câini, și alte animale, cum ar fi pisicile, vitele sau porcii, pot lua rabie. Animalele și oamenii care trăiesc în zone endemice din străinătate sau care au un contact intens cu animale sălbatice au, în general, un risc mai mare de infectare.

Rabia la pisici

Incubația virusului la pisică este în general mai mică decât la câine și este de obicei de trei până la opt săptămâni. Moartea survine de obicei în zece zile de la primele semne.

Viteza cu care se dezvoltă semnele clinice depinde de:

  • Locul de infectare. Cu cât mușcătura este mai aproape de creier și măduva spinării, cu atât virusul ajunge mai repede la țesutul nervos și provoacă simptome.
  • Severitatea mușcăturii.
  • Cantitatea de virus injectată prin mușcătură.

Simptome la câini

Potrivit site-urilor de profil, perioada de incubație pentru rabie la câini este de aproximativ două până la 24 de săptămâni. Totuși, acest timp depinde de locul în care pătrunde virusul. Cu cât rana mușcăturii este mai aproape de sistemul nervos central, cu atât mai repede se va îmbolnăvi câinele.

Deoarece virusurile rabiei se răspândesc și de-a lungul căilor nervoase, în timp apar diferite semne ale bolii. Prin urmare, medicii veterinari împart simptomele în trei stadii, care se pot suprapune parțial:

  • faza prodromală
  • faza de excitare
  • faza de paralizie

Un câine încă viu nu poate fi diagnosticat decât parțial. Anamneza și simptomele apărute duc la o suspiciune clasică în acest caz. De exemplu: câinele prezintă simptome neurologice tipice și nu a fost vaccinat împotriva rabiei.

Din păcate, metodele obișnuite de detectare directă sau indirectă a virusului la animalele vii sunt dificil de evaluat. De aceea, un diagnostic fiabil este posibil doar pe animalul mort. În prezent rabia este încă diagnosticată prin examinare patologică, de exemplu cu ajutorul următoarelor metode de detectare:

  • examenul histologic: corpusculii Babeș-Negri (incluziuni virale în celulele nervoase) tipici rabiei sunt vizibili în țesutul cerebral la microscop
  • detectarea directă a virusului prin metode de biologie moleculară (de exemplu, reacția în lanț a polimerazei în timp real)
  • detectarea indirectă a virusului prin imunofluorescență (IF)

Ce trebuie sa fac în cazul în care animalul meu a fost muşcat

În cazul în care animalul tău a fost muşcat, mergi cu el la veterinar. Cea mai sigură abordare este ca acesta să fie revaccinat imediat, chiar dacă e cu vaccinurile la zi, şi tinut sub observaţie. În cazul animalelor care nu au fost niciodată vaccinate şi au fost expuşi muşcăturii unui animal confirmat cu rabie, se recomandă eutanasia sau izolarea strictă pe o perioada de 6 luni.

Ce trebuie să fac dacă am fost muşcat

Spală rana cu apă şi săpun timp de 15 minute, apoi trateaz-o cu un dezinfectant pe bază de etanol sau iod. Contactează imediat medicul şi explică unde şi cum ai fost muşcat. Respectă recomandările acestuia privitoare la măsurile profilactice necesare.

Dacă e posibil, capturează animalul fără a încerca să îl atingi. Dacă nu îl poţi captură, încearcă să îţi aminteşti cum arată şi să îl descrii. Un animal cu stăpân va fi ţinut sub observaţie; în cazul unui animal sălbatic sau al unuia fără stăpân, imunizarea preventivă este recomandabilă.

În caz de muşcătura de pisică vaccinul antirabic este obligatoriu, la fel ca în cazul muşcăturii de câine sau de animale sălbatice.

Cand se vaccinează câinii şi pisicile împotriva rabiei

Prima doză de vaccin antirabic se administrează dupâ vârsta de 3 luni, atât la câine cât şi la pisică. După aceea, se va administra câte un rapel în fiecare an şi imediat după o eventuală muscatura a unui alt animal.

Rabia este o boală mortală, care nu poate fi prevenită decât prin vaccinare. Este esenţial să îţi protejezi prietenul necuvântător prin vaccinare anuală, conform recomandărilor medicului veterinar, şi să te prezinţi imediat la medic în cazul în care ai fost muşcat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 6 voturi
Întrebarea zilei
Aveţi condiţii la locul de muncă pe timp de caniculă?
Observator » Stiri sociale » Simptome de rabie la pisici, câini şi alte animale. Cum se manifestă ”turbarea”