Antena Meniu Search
x

Sinistratii din satul Rast, amenintati din nou de apele Dunarii

Colorata de hidrologi in galben si portocaliu, Dunarea ameninta, din nou, satul Rast, din Dolj. Acum sapte ani, fluviul a distrus in zona peste 800 de gospodarii.

Vezi și

Multi dintre oamenii ruinati atunci nici macar n-au reusit sa-si recladeasca locuintele. Se tem ca vor pierde acum si ce au reusit sa refaca, greu. Apa le-a lasat urme adanci si in suflete.

Iulian Silisteanu isi aminteste exact fiecare zi din lunile care au urmat inundatiilor. Oamenii au stat in corturi, pana cand autoritatile le-au construit case, intr-un alt sat. Batranii au refuzat sa-si abandoneze ruinele si au ramas in Rast. Si-au transformat grajdurile in locuinte. Aproape aapte ani au trecut de la viitura. Satul e inca o ruina.

Totul a cazut, iar oamenii din Rast nu au reuait sa reconstruiasca mai nimic. Ecaterina Butoi nu a vrut sa se mute in satul nou. A preferat sa-si amenajeze o camera in fostul grajd: “Stau aici pana oi muri! Am facut eu 80 de ani, un an, doi oi mai trai, dacã nu oi mai trãi, oi muri”.

Nu e singurul om legat de pamantul pe care a pasit pentru prima data.

In satul nou, oamenii au case cu acoperisuri rosii. Pomii au inflorit deja, ulitele sunt pline de copiii, insa aminitirile au ramas vii in mintea lor. Chiar daca au luat-o de la capat, intr-o alta localitate, nu pot uita viitura din 2006. 

Apa ar putea ajunge din nou in casele oamenilor. Azi, insa, nivelul a mai scazut putin, asa ca oamenii spera ca nu vor fi nevoiti sa o ia, din nou, de la capat cu necazurile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Sinistratii din satul Rast, amenintati din nou de apele Dunarii