Urmaşii Regelui Mihai ar trebui să plece din Palatul Elisabeta pe 3 februarie
Casa Regală a împărţit coaliţia de guvernare în două tabere.
Casa Regală a împărţit coaliţia de guvernare în două tabere. Astăzi, liderul PSD a anunţat că va fi decizia premierului dacă urmaşii Regelui Mihai mai rămân în Palatul Elisabeta. Decizia trebuie luată rapid. Altfel, Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu Duda trebuie să evacueze Palatul la începutul anului viitor. Doar şeful Senatului mai cere ca imobilul din centrul Capitalei să fie rămână, în următoarele decenii, familiei regale.
Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului: "Să se ia Palatul Elisabeta mi s-ar părea un pas înapoi, care n-ar putea fi justificat. Mai ales că, cu ocazia funeraliilor Regelui Mihai, am observat o ţară întreagă care şi-a plâns ultimul moarh şi care a realizat care a fost rolul monarhiei."
Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor: "Acolo este un activ al RAPPS, care este în subordinea Guvernului, va fi o decizie a Guvernului."
Iar şeful Guvernului pare că a luat deja o decizie: "Acest palat, vă spun în nume personal, ar trebui să revină statului român, Casa Regală având domeniile retrocedate de către statul român."
Palatul din Kiseleff a fost oferit Regelui Mihai I ca locuință de protocol pe durata vieții. Potrivit legii în vigoare, după moartea regelui, în decurs de două luni, familia regală ar trebui să plece de aici, de la palatul Elisabeta.
Situaţia însă s-ar putea schimba, dacă Parlamentul ar vota alegea care reglementează statutul juridic al Casei Regale a României. Proiectul iniţiat chiar de liderii coaliţiei pare să îi ducă acum pe drumuri separate. Astăzi, liderul PSD susţine doar ideea de simbol al Casei Regale.
Legea blocată în Parlament oferă dreptul urmaşilor Regelui Mihai să stea la Palatul Elisabeta în următorii 49 de ani, iar cheltuielile să fie suportate de statul român.
În prezent, Casa Regală deţine Domeniul Regal de la Sinaia, retrocedat în 2008, dar şi pe cel de la Săvârşin, obţinut în instanţă în 2001.
La Palatul Elisabeta din Capitală, familia regală obişnuia să primească oficialii străini, personalităţi din România, dar să ţină şi ceremonii de decorare, dineuri, sau chiar audienţe. Toate acestea din luna februarie s-ar putea muta la Săvarşin sau Peleş.
Reprezentanţii Casei Regale a României anunţă că nu vor comenta această situaţie, familia fiind în perioada de mare doliu după moartea Regelui Mihai.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰