Antena Meniu Search
x

Un şofer de TIR a renunţat să mai colinde Europa şi şi-a deschis o afacere de succes la Bistriţa

Un şofer de TIR a renunţat să mai colinde Europa şi şi-a deschis o afacere de succes la Bistriţa. Sătul să stea numai pe drumuri, să doarmă în cabină şi să fie departe de familie, Ciprian Marek a decis să deschidă o afacere în oraşul natal. O afacere mai puţin obişnuită.

Un şofer de TIR a renunţat să mai colinde Europa şi şi-a deschis o afacere de succes la Bistriţa. Sătul să stea numai pe drumuri, să doarmă în cabină şi să fie departe de familie, Ciprian Marek a decis să deschidă o afacere în oraşul natal. O afacere mai puţin obişnuită.

Ciprian Marek are 34 de ani, este căsătorit şi are trei copii, cel mai mic având doar 7 luni. Bistriţeanul îşi spune „Hornarul de Bistriţa". În urmă cu trei ani, îşi lua viaţa în mâini şi se reprofila, după ce petrecuse doi ani de zile la volanul TIR-urilor, prin toată Europa. A fost determinat să se reprofileze de timpul scurt petrecut acasă, alături de familie. A luat cei 10.000 de euro economisiţi şi i-a investit într-un domeniu despre care nu ştia nimic: coşăritul.

Ideea acestei noi meserii i-a venit tocmai când căuta un coşar autorizat care să cureţe hornul casei sale. A descoperit că aceştia cer destul de mult pe servicii şi, după un calcul simplu, s-a decis să îşi încerce norocul şi a mers la specializare la Reghin, una dintre puţinele „şcoli" de coşari din ţară. 

După cursul de formare din Reghin au urmate alte specializări în diferite locuri din Europa, precum Ungaria, Germania sau Italia. Ciprian a învăţat nu doar să cureţe coşurile de fum şi să le întreţină cu mijloace moderne, ci şi să monteze coşuri de fum şi chiar şeminee. În 2017, şi-a deschis în Bistriţa şi un show room cu şeminee şi coşuri de fum.

Ciprian nu este un simplu coşar, ci face si motaje de coşuri de fum, şeminee cu sisteme cu distribuţie aer cald. Acestea toate se învaţă din cursuri şi calificări, pe care nu le găsesti oriunde. Foloseste o cameră video de detecţie. Nu a fost niciun coş până acum care să nu poată fi rezolvat. La Ciprian Marek apelează mai toate primăriile, şcolile şi instituţiile din Bistriţa-Năsăud.

Ciprian Marek a reprezentat România la cea mai mare întâlnire a coşarilor din lume si încearcă să promoveze coşăritul oriunde merge. Anul acesta, bistriţeanul a ajuns inclusiv la întâlnirea mondială a coşarilor, care a avut loc, în luna august, în Italia, unde au participat 1.300 de coşari, dintre care 10 din România, cei mai mulţi din Ardeal. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Un şofer de TIR a renunţat să mai colinde Europa şi şi-a deschis o afacere de succes la Bistriţa