Antena Meniu Search
x

Camping ilegal pe plajele din Vadu și Corbu. Un șofer și-a parcat cabina de TIR pe plajă (galerie foto)

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) trage un semnal de alarmă cu privire la turismul de masă de pe plajele sălbatice, precum cele de la Vadu și Corbu. Aceste zone au devenit tot mai căutate de turiștii care doresc să evite stațiunile aglomerate, însă mulți dintre aceștia ignoră regulile din zonă.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 11.08.2020, 15:25

  • Campingul este ilegal în zona Vadu-Corbu
  • Amenzi pentru campare ilegală și parcare pe plaje

Weekendul trecut s-au dat amenzi de peste 42.000 de lei celor care nu au respectat legislația în vigoare în ce privește accesul și vizitarea zonelor costiere. Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării amintește că în aceste zone campingul și accesul cu autovehicule este ilegal, cu excepția celor câteva zone delimitate în acest scop.

În urma turiștilor rămân munți de gunoaie și o degradare a habitatului natural.

2.200 de mașini la Vadu, printre care și un TIR

Oamenii sfidează însă aceste reguli și își parchează mașinile cât mai aproape de apă, un turist venind la malul mării chiar cu cabina de TIR.

În weekend-ul trecut, 8-9 august 2020, cei mai mulți turiști au fost tot la Vadu, astfel, în ziua de 8 august, aproximativ 12.000 turiști și 2.200 de mașini, au fost estimați la plaja Vadu, pe plaja Corbu, 900 de turiști și 350 de mașini, iar pe plaja Midia, 300 turiști și 150 mașini.

De asemenea, duminică, 9 august, pe cele trei plaje au fost estimați un număr total de 13.450 de turiști și 2730 mașini.

Din păcate, mulți dintre cei sosiți pe aceste plaje sălbatice, neamenajate, continuă să ignore indicațiile de pe panourile de informare amplasate în zonă și pun presiune pe habitatele naturale costiere, iar pentru aceste fapte sunt sancționați”, au scris pe Facebook cei de la ARBDD.

Amenzi pentru campare ilegală și parcare pe plaje

În urma acțiunilor desfășurate în weekend-ul trecut pe plajele Midia, Corbu și Vadu, echipele mixte de control formate din Inspectorii ecologi ai ARBDD, reprezentanți ai grupării mobile de Jandarmi Tomis, Constanța au aplicat sanțiuni celor care nu au respectat legislația în vigoare în ce privește accesul și vizitarea zonelor costiere.

Astfel, în urma acțiunii comune de control din data de 08.08.2020, s-au aplicat 63 sancțiuni ( 43 amenzi și 20 avertismente) în valoare totală de 17.030 lei, pentru încălcarea legislației privind accesul persoanelor şi circulaţia cu mijloace rutiere pe teritoriul rezervaţiei fără actele de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei, respectiv permise de acces, campare ilegală, circulaţia sau staţionarea vehiculelor pe plaje sau pe zonele adiacente.

Pentru aceleași contravenții, duminică au fost aplicate în cadrul acțiunilor de control un număr de 80 de sancțiuni (59 de amenzi și 21 de avertismente) în valoare totală de 25.600 lei”, a mai scris ARBDD.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Campingul este ilegal în zona Vadu-Corbu

ARBDD atrage atenția că în perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării este interzisă instalarea corturilor, cu excepţia locurilor de campare autorizate, amenajate şi dotate corespunzător cerinţelor igienico-sanitare.

În zona Vadu-Corbu nu există un camping autorizat de către ARBDD în perimetrul rezervației, singurul autorizat aflându-se în intravilanul localității Corbu, la limita rezervației.

Măsura interzicerii campării în perimetrul RBDD, în afara locurilor special amenajate, este adoptată atât în scopul prevenirii accidentelor, îmbolnăvirilor şi altor riscuri ce pot surveni în cazul campării în zone lipsite de facilităţi igienico-sanitare, cât şi pentru prevenirea efectelor negative asupra speciilor şi habitatelor naturale, generate de comportamentul turiştilor ce campează în astfel de locuri”, scrie ARBDD.

Conform Legii 82/1993 privind constituirea Rezervației Biosferei Delta Dunării, cu modificările şi completările ulterioare art. 12, pct.9, constituie contravenție camparea în afara zonelor aprobate sau în altfel de condiţii decât cele autorizate, precum şi nerespectarea regulilor stabilite pentru utilizarea zonelor de campare și se sancţionează cu amendă conform art. 13, lit. b, de la 70- 200 lei pentru persoane fizice şi de la 100 - 250 lei. De asemenea, această contravenție, se sancționează conform Ordonanței de Urgență 57/2007 art.53, alin.1, lit.h, cu amendă de la 3.000 - 6.000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 - 50.000 lei pentru persoane juridice”, mai anunță Asociația.

Accesul auto, interzis pe plaje

Pe plajele neamenajate din Rezervația Biosferei Delta Dunării, accesul, circulația, staționarea sau parcarea mijloacelor de transport motorizate de orice tip și a atelajelor, este interzisă, atrage atenția ARBDD.

În zona Corbu, parcarea autovehiculelor este permisă doar în locurile delimitate, stabilite de consiliul local din zonă în colaborare cu ARBDD, iar la Vadu sunt amenajate parcări lângă cele două cherhanale din zonă.

Conform Ordonanței 202/2002, art.77, alin. 3, lit. 2, constituie contravenție circulaţia sau staţionarea vehiculelor pe plaje, diguri şi faleze, cu excepţia locurilor anume destinate în acest scop sau pentru intervenţii operative;

De asemenea, conform LEGII Nr. 280 din 24 iunie 2003 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 202/2002 privind gospodărirea integrată a zonei costiere, Art. 35, Pct 2, circulaţia şi staţionarea în afara spaţiilor special amenajate a vehiculelor cu motor, inclusiv a motocicletelor şi a motoretelor, pe dune şi plaje şi în zona habitatelor sensibile este interzisă”, spune ARBDD.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Camping ilegal pe plajele din Vadu și Corbu. Un șofer și-a parcat cabina de TIR pe plajă (galerie foto)