Antena Meniu Search
x

OBSERVATOR SPECIAL: Solca, orasul pe patul de moarte

Cum poti sa ucizi o localitate fara sa o darami cu buldozere, fara sa o arzi pana la temelii, fara sa o bombardezi? In Romania, exista o reteta si pentru asta. Un astfel de loc este orasul sucevean Solca. Pe vremuri, mii de oameni veneau aici la tratament

Vezi și

Ironie. Singurul cuvant care poate cuprinde, in totalitate, realitatea din Solca. Doar o ironie ar fi permis existenta acestui semn: NU TAIATI NICIOADATA UN ARBORE FARA A PLANTA 10. Si parcul dispare. Arbore cu arbore.

Totul s-a dus. Totul este in ruina. Iar din cenusa Solcai nu se va mai naste nimic. Doar disperare. Disperarea unei batrane care aduna un brat de cioturi. Nici n-a inceput vara, dar ea deja se gandeste la iarna. “Parcul acesta, bunicii si strabunicii mei cred ca l-au prins aici. Si-acum nu stiu de ce l-au taiat. Asa de frumos erau aici aleile si tot. Lumea strange, strang si eu cateva surcele”, spune femeia.

Batrana strange cateva surcele, altii fac averi din padurile din zona. Pe vremuri, drumurile erau pline cu autobuze care aduceau oamenii la fabricile din oras. Acum, mai trec doar camioane incarcate cu lemne.

Paduri intregi culcate la pamant. Transformate in lemne de foc, in scanduri, in lux pentru cei cu bani. In Solca, in picioare mai stau doar oamenii. Totul se prabuseste. Doar batranii, care au prins radacini aici ca un stejar batran, raman in picioare. Chiar daca sunt subrezite de vreme, de ani, de razboi. In poarta unei case vechi, dar ingrijite l-am gasit pe domnul Coltun. Veteran de razboi si cel mai batran om din Solca. “M-am nascut la 3 ianuarie 1913. Solca inainte era mult mai aranjata ca acum”, a explicat batranul.

A vazut moartea in transeele Odessei. Si-a vazut camarazii sfartecati de obuze. Nu l-a durut atunct cat il doare acum cand vede cum orasul in care s-a nascut moare. Incet. “Din ‘20 pana-n ’40, veneau, in fiecare luna, cate 5000 de oameni aici, la sanatoriu. Solca era al doilea dupa Elvetia, pe timpuri. Curat si aranjat. Acum, e tot parasit”, a maturisit omul.

Cel mai sinistru loc din Solca este fostul sanatoriu pentru boli pulmonare. Odata, perla medicinei romanesti. Acum, o cangrena ce asteapta sa fie extirpata. Un loc golit de continut, de viata, de scop.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » OBSERVATOR SPECIAL: Solca, orasul pe patul de moarte