Antena Meniu Search
x

Observator Special: Somerii Romaniei, disperati, cauta sa lucreze cu ziua

Vin de la zeci sau chiar de la sute de kilometri distanta, ca sa-si gaseasca un loc de munca! N-au bani de chirie, asa ca sunt nevoiti sa doarma in scari de bloc. Sunt somerii Romaniei, care vin in Bucuresti, in speranta ca aici - in Capitala - isi vor gasi un loc de munca.

Vezi și

Li s-a intamplat sa munceasca din zori si pana-n noapte, dar sa nu primeasca niciun ban. Dar este unul dintre riscurile zilierului. Totusi, cei care vor sa castige un ban cinstit nu renunta. In fiecare dimineata, se aduna in acelasi loc, acolo unde stiu precis ca cineva le va oferi de munca pentru cateva ore. Si nu au nicio problema in a matura strazile. Pana in final, rusine este sa furi, nu sa-ti castigi paine lucrand, indiferent unde si ce.

Umiliti pana la cer si inapoi. Asa se simt cei mai multi dintre somerii care cauta un loc de munca. Nu mai au nici macar pretentia sa lucreze in domeniul in care sunt calificati. Accepta orice, sudeaza, cara mobila, sparg betoane, numai ca sa faca un ban pentru mancare. Dis de dimineata, oamenii se strang si asteapta sa-i cheme cineva. Uneori, stau degeaba. Nu o zi, nu doua, ci saptamani sau chiar luni intregi.

Unul dintre cei care vor sa se angajeze zilieri a venit tocmai din Vaslui. S-a gandit ca sansele de a face un ban cinctit sunt mai mari in Capitala. Realitatea i-a demonstrat contrariul. In Bucuresti nu castiga nici cat sa-si permita o chirie intr-o garsoniera amarata de la periferie. Asa ca doarme pe unde apuca. De cele mai multe ori, in scari de bloc. Bani n-a primit, dar munca istovitoare si-a lasat amprenta pe chipul si pe mainile sale.

“Avem inregistrati aproximativ 513.000 de someri, atat indemnizati, cat si neindemnizati. Sunt mai multi neindemnizati, proportia este cam de 59%, deci mai multi someri care nu primesc indemnizatie de somaj”, spune Liliana Bogdan, purtator de cuvant al Agentiei National pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) Bucuresti.

La nivel national, pentru persoanele cu studii superioare sunt 883 locuri de munca vacante, iar pentru cei cu studii medii, profesionale si lucratori necalificati sunt disponibile 8. 500 de posturi.

Varsta nu-i ajuta insa nici pe tinerii care au terminat o facultate. tot degeaba. Desi le este rusine sa stea pe spatele parintilor, cei mai multi nu au de ales. Daca tinerii sunt mai curajosi si multi dintre ei cunosc o limba straina si nu se tem sa plece din tara, celor trecuti de 50 de ani le ramane doar speranta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Observator Special: Somerii Romaniei, disperati, cauta sa lucreze cu ziua