Antena Meniu Search
x

Șona, satul lăsat moștenire de sași

În judeţul Alba arhitectura, dar şi obiceiurile locului îi impresionează pe cei care ajung pe aceste meleaguri. Şona este un sat unic la noi în ţară.

de Redactia Observator

la 04.11.2020, 17:54

Vezi și
  • Moştenire de la saşi este şi biserica evanghelică din localitate.
  • Un adevărat monument istoric, o fortificaţie ce stă de strajă de aproape cinci secole.

Locuit timp de secole de saşi, astăzi mai numără doar câţiva locuitori de etnie germană. Vechea comunitate şi-a lăsat însă amprenta asupra tradiţiilor şi datinilor în zonă. O dată pe an, saşii revin la Şona ca să reînvie obiceiuri unice în Transilvania.

Aflat pe valea Târnavei Mici, în judeţul Alba, satul Şona încă aminteşte de vremurile în care saşii locuiau aici. Mărturie a şederii lor au rămas casele impunătoare cu un stil arhitectural unic, vechile porţi de lemn inscripţionate cu numele proprietarului şi cu anul în care au fost construite. Românii care stau acum aici au moştenit şi obiceiurile saşilor. 

Moştenire de la saşi este şi biserica evanghelică din localitate, un adevărat monument istoric, o fortificaţie ce stă de strajă de aproape cinci secole.

În biserica fortificată se slujeşte doar o dată la câteva săptămâni, atunci când la Şona ajunge preotul care se îngrijeşte spiritual de puţinii saşi rămaşi în localităţile de pe Târnava Mică.

Deşi au plecat de mult saşii se întorc periodic în Şona pentru a revedea locurile unde s-au născut şi au crescut. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Șona, satul lăsat moștenire de sași