Antena Meniu Search
x

Sondaj Avangarde: Ce cred românii despre serviciul militar obligatoriu și o posibilă victorie a Rusiei în Ucraina

Agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei nu este justificată, apreciază 68% dintre români, în timp ce 71% sunt de părere că Rusia a comis crime împotriva populaţiei civile în Ucraina, conform studiului "Despre război şi patriotism", realizat de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, dat publicităţii miercuri.

de Redactia Observator

la 23.03.2022, 16:04

soldat român
Sondaj Avangarde: Ce cred românii despre serviciul militar obligatoriu și o posibilă victorie a Rusiei în Ucraina - Shutterstock (arhivă)

Întrebaţi dacă agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei este una justificată şi îndreptăţită, 68% au răspuns "Nu", în timp ce 8% dintre intervievaţi au răspuns afirmativ. 22% au declarat că nu pot să aprecieze acest lucru, iar 2% au refuzat să răspundă. 34% dintre respondenţi au estimat că războiul va fi câştigat de Rusia, 18% au indicat Ucraina, iar 48% nu au putut aprecia.

Totodată, 71% au fost de părere că Rusia a comis crime împotriva populaţiei civile în Ucraina, 4% au opinat că Rusia nu a comis astfel de crime, iar 25% nu au putut aprecia ori au refuzat să ofere un răspuns. Doar 8% dintre subiecţii sondajului consideră că Rusia va ataca România, în timp ce 61% au avut o părere contrară.

Ce părere au românii despre Rusia

Întrebaţi care este opinia lor despre Rusia: 1% au răspuns că au o părere foarte bună, 6% au spus că au o părere bună, în timp ce 53% au declarat că au o opinie proastă, iar 28% foarte proastă.

Pe acelaşi subiect

42% consideră că nu este momentul potrivit ca România să se unească cu Republica Moldova, iar 33% dintre cei intervievaţi consideră că România nu ar trebui să se unească cu Republica Moldova. Doar 11% s-au pronunţat în favoarea unei uniri în acest moment, în timp ce 14% au refuzat să răspundă la întrebare.

Doar 1 din 3 români s-ar înrola în Armată, în cazul unui război

Întrebaţi dacă românii aflaţi în ţară s-ar înrola în armată, în eventualitatea declanşării unui război pe teritoriul României, 39% au oferit un răspuns negativ, 30% - afirmativ, în timp ce 31% nu au putut aprecia sau au refuzat să răspundă. În ce îi priveşte pe românii din diaspora, 52% dintre respondenţi au opinat că nu s-ar înrola în cazul unui conflict pe teritoriul României şi doar 18% au avut o părere contrară.

În ce priveşte oportunitatea cenzurării de către Guvern a unor informaţii apărute în presă, pe durata războiului din Ucraina, 50% nu au fost de acord cu acest lucru, în timp ce 27% s-au declarat de acord cu o astfel de măsură.

38% dintre intervievaţi au fost de părere că presa din România a prezentat obiectiv ştirile de război, în timp ce 33% au considerat că mass-media nu au prezentat obiectiv aceste informaţii.

47% s-au opus reintroducerii serviciului militar obligatoriu, în timp ce 30% ar fi de acord cu o astfel de măsură. În cazul declanşării unui război pe teritoriul României, 46% dintre respondenţi au precizat că nu ar părăsi ţara, iar 26% au precizat că ar pleca din ţară.

Ce cred românii despre Biden, Putin, Zelenski, Sandu, Macron și Johnson

În ce îl priveşte pe preşedintele SUA, Joe Biden, 37% dintre intervievaţi au precizat că au o părere bună, 30% au spus că au o părere proastă, iar 33% au declarat că nu şi-au format o părere. 69% au o părere proastă despre preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, iar 3% au o părere bună. În legătură cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, 41% dintre români şi-au format o părere bună, iar 25% au o părere proastă.

49% dintre intervievaţi au o părere bună despre preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, iar 14% şi-au format o opinie proastă despre aceasta. În ce îl priveşte pe preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, 34% dintre subiecţii sondajului au o părere bună, în timp ce 27% au o părere proastă. 36% şi-au format o opinie bună în legătură cu premierul britanic, Boris Johnson, iar 25% o părere nefavorabilă. Totodată, 18% au o părere bună despre premierul ungar, Viktor Orban, iar 41% o părere proastă.

Ciucă și Geoană, în topul încredere în gestionarea situației din România

Întrebaţi care ar fi politicianul român în care au cea mai mare încredere că ar putea gestiona situaţia din România, ca urmare a războiului din Ucraina, 8% l-au indicat pe premierul Nicolae Ciucă şi tot 8% pe Mircea Geoană. 41% au fost de părere că niciun politician nu poate gestiona situaţia din România ca urmare a războiului cu Ucraina. 3% au indicat alte nume, iar 40% nu au oferit un răspuns.

Studiul "Despre război şi patriotism" a fost realizat de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde în perioada 20 ianuarie - 22 martie, pe un eşantion de 701 subiecţi, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Sondajul realizat pe populaţia adultă neinstituţionalizată a României are o marjă de eroare de 3,9% pentru nivel de încredere de 95%. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Sondaj Avangarde: Ce cred românii despre serviciul militar obligatoriu și o posibilă victorie a Rusiei în Ucraina