Antena Meniu Search
x
LIVE

SONDAJ: un moldovean din cinci e sigur de unirea cu România

Un cetăţean moldovean din cinci este sigur că se va produce unirea cu România

la 27.03.2014, 15:33

Aşa arată un sondaj privind identitatea naţională în Republica Moldova, realizat în perioada 1-15 februarie. Au fost intervievate 1.155 de persoane de către Centrul Român de Studii şi Strategii, informează Mediafax. 

Sondajul a fost realizat fără zonele Transnistria şi Găgăuzia.

La întreabarea "Credeţi că reunirea Republicii Moldova cu România s-ar putea realiza sau nu?", 20% dintre participanţi au răspuns că sunt siguri că da, iar 34% "cred că da". 

25% dintre ei au spus "nu cred", 7% au fost siguri că nu se va întâmpla acest lucru, iar 15% s-au abţinut. 

O altă întrebare a fost "Ce poziţie aveţi faţă de reunirea României cu Republica Moldova?". 27% au spus "categoric pentru", 25% "mai degrabă pentru", 20% "mai degrabă împotrivă", 12% "categoric împotrivă" şi 15% s-au abţinut. 

Dintre cei care doresc unirea Moldovei cu România, 41% cred că avantajul major ar fi libera circulaţie a cetăţenilor în spaţiul UE, 38% cred că accesul liber al cetăţenilor la locurile de muncă din România şi UE îi avantajează, iar 21% au motivat spunând că ar avea pensii şi salarii mai mari. 

La întrebarea "Care este limba pe care o vorbiţi cel mai des?", 63% au indicat limba română, 26% limba moldovenească şi 10% rusa. 

Pe 27 martie 2014 se împlinesc 96 de ani de la reunirea Basarabiei cu România.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » SONDAJ: un moldovean din cinci e sigur de unirea cu România