Antena Meniu Search
x

SONDAJ: un moldovean din cinci e sigur de unirea cu România

Un cetăţean moldovean din cinci este sigur că se va produce unirea cu România

Aşa arată un sondaj privind identitatea naţională în Republica Moldova, realizat în perioada 1-15 februarie. Au fost intervievate 1.155 de persoane de către Centrul Român de Studii şi Strategii, informează Mediafax. 

Sondajul a fost realizat fără zonele Transnistria şi Găgăuzia.

La întreabarea "Credeţi că reunirea Republicii Moldova cu România s-ar putea realiza sau nu?", 20% dintre participanţi au răspuns că sunt siguri că da, iar 34% "cred că da". 

25% dintre ei au spus "nu cred", 7% au fost siguri că nu se va întâmpla acest lucru, iar 15% s-au abţinut. 

O altă întrebare a fost "Ce poziţie aveţi faţă de reunirea României cu Republica Moldova?". 27% au spus "categoric pentru", 25% "mai degrabă pentru", 20% "mai degrabă împotrivă", 12% "categoric împotrivă" şi 15% s-au abţinut. 

Dintre cei care doresc unirea Moldovei cu România, 41% cred că avantajul major ar fi libera circulaţie a cetăţenilor în spaţiul UE, 38% cred că accesul liber al cetăţenilor la locurile de muncă din România şi UE îi avantajează, iar 21% au motivat spunând că ar avea pensii şi salarii mai mari. 

La întrebarea "Care este limba pe care o vorbiţi cel mai des?", 63% au indicat limba română, 26% limba moldovenească şi 10% rusa. 

Pe 27 martie 2014 se împlinesc 96 de ani de la reunirea Basarabiei cu România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » SONDAJ: un moldovean din cinci e sigur de unirea cu România