SPECIAL! A lăsat cariera de sociolog pentru a deveni fierar
Cristian Iamandi, un bărbat din Târgovişte a lăsat cariera de sociolog pentru a deveni fierar. În micul său atelier nu doar că reuşeşte să amâne dispariţia acestui meşteşug, ci şi să aducă istoria la viaţă
Cristian Iamandi, un bărbat din Târgovişte a lăsat cariera de sociolog pentru a deveni. fierar. În micul său atelier nu doar că reuşeşte să amâne dispariţia acestui meşteşug, ci şi să aducă istoria la viaţă
El este unul dintre puţinii meşteri care făuresc celebrele săbii ale dacilor.
Asemenea reţetei pentru oţelul perfect, secretul meseriei de fierar se găseşte în modul în care principalele ingrediente sunt combinate. Ai nevoie de puţină tradiţie şi de puţin modern, care se adăugă în amestecul de ambiţie, pasiune şi. răbădare.
Cristian Iamandi este unul dintre tinerii care se încăpăţânează să ţină vie o meserie de care mulţi au uitat. Cea de fierar. Deşi, acum cinci ani, credea că altul este destinul său. Chiar a terminat facultatea de sociologie, dar soarta a avut alte planuri.
Aşa că a decis să înveţe cum să facă îşi facă el unul. A reuşit, iar mai apoi a urmat apoi un alt cuţit, şi apoi un altul şi. nu s-a mai oprit. S-a îndrăgostit de oţel, căruia i-a dat viaţă în zeci de forme. Apoi şi-a dat seama că - cu ajutorul forjei - poate aduce istoria la viaţă. Pe lângă cuţite, tânărul faur creează celebrele săbii ale dacilor.
Mult dintre metodele de prelucrare pe care le foloseşte sunt vechi de mii de ani, dar Cristian se lasă ajutat şi de tehnologia modernă. Însă chiar şi aşa, procesul este unul de lungă durată.
Este o perioadă destul de lungă, dar necesară. După ce materialul brut capătă forma finală, mai este lăsat o bucată de vreme în forjă. Apoi este răcit şi merge la polizat, unde lama este creată. Urmează cea mai importantă etapă. Călirea.
Fiecare pas trebuie urmat cu sfinţenie, altfel cuţitul nu va fi de calitate. Iar calitatea e un principiu de la care Cristian refuză să facă rabat.
Multe dintre creaţiile sale au fost făcute cadou prietenilor. Nu pentru că nu ar fi avut clienţi. Ci pentru că nu a vrut să le vândă, considerând că nu a deprins încă toate tainele meseriei. Dar Cristian speră ca până la finele acestui an să-şi poată comercializa creaţiile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰