Antena Meniu Search
x

Observator Special: Spectacol chinologic la Pitesti

La ce bun sa ai cel mai frumos, cel mai cuminte si cel mai jucaus caine din lume, daca restul lumii nu poate vedea asta? Tocmai de aceea au aparut concursurile pentru caini

Vezi și

Un astfel de spectacol chinologic s-a desfasurat la Pitesti. Ca de obicei, peisajul si concursul au fost dominate de cainii de talie mare, care la maturitate ajung si la o suta de kilograme. Doar ca, printre dulaii cat dulapul s-a strecurat si un mic pomeranian, care a demonstrat ca dimensiunea nu defineste un campion.

La prima vedere, parcul din Pitesti parea antecamera unui concurs de lupte de caini. Exemplarele din cele mai fioroase rase cunoscute omului dominau orizontul. Cane Corso, Rottweiler, Mastino Napoletano, Pitbull. Caini uriasi, cu o reputatie de temut.

Nu este si cazul exemplarelor de la Concursul Chinologic de la Pitesti. Desi pareau o armata de Cerberi gata sa cucereasca Argesul, cei mai multi erau blanzi ca niste mielusei. Sa luam, de exemplu, aceste doua exemplare de Mastino Napoletano. La doar un an, sunt deja cat niste vitei. Si vor mai creste

Doar arata fioros. In realitate sunt putin timzi si putin neintelesi. Doar la inceput. Mai ales ca Tyson, mezinul, vine din parinti campioni.

"Asta mic, care e mai mic de varsta, e dintr-o canisa din Italia, din campionul mondial Del Geno", spune Traian Crasoveanu.

Tot aici am dat si de varul mai mic al Mastifului- Cane Corso, nu la fel de mare, dar la fel de fioros. Stati linistiti, sunt doar aparente. "Sunt niste caini foarte sociabili, o rasa foarte echilibrata, niste caini care se adapteaza foarte bine in familie, sunt iubitori de copii, sunt foarte afectuosi".

Sa ramanem la capitolul uriasi: Dogii Germani. Doua exemplare frumoase, pe care stapana abia le struneste. Nu ca ar fi prea agitati sau agresivi, ci doar masivi.

"Dogul german are un temperament foarte, foarte calm. Nu necesita mult dresaj. Ei sunt cuminti pentru ca asa sunt ei", a povestit Oana Varga. "Nu suporta violenta, nu-i certam, se lucreaza foarte usor cu ei. O rasa recomandata copiilor. Dog german, varietatea Arlechin".

Oricum, nicaieri in lumea asta mare un concurs de caini nu este complet daca prin zona nu defileaza un Collie. Iar anul acesta, la Pitesti a venit un variatie rara a rasei. Collie-ul alb cu negru.

"Desi pare ca esta laborioasa munca lui de intretinere, de fapt nu e chiar asa. Parul Collie-ului este un par cu o textura usor aspra si cu par foarte bogat. Chiar daca se murdareste, daca se taraste prin noroi prin nisip sau altceva, se curata usor la periat". Si cum este foarte rar, e de inteles de ce e preferatul stapanilor. "El e puiutul nostru sa zica asa si atunci e cel mai zapacit dintre cateii nostri. Se joaca cel mai mult, mai face mici nazbatii, mai roade, mai strica, dar in limite rezonabile".

Intr-un mic univers dominat de uriasi, si-au facut aparitie si o miniatura. Un pomeranian. "Este cel mai mic si cel mai scump de la aceasta expozitie. Este un exemplar foarte rar si e foarte scump, sunt foarte greu de reprodus de aceea pretul lor este foarte mare".

Vreo doua mii de euro costa cel mai ieftin exemplar. Pentru proprietar, o investitie care a meritat. Va vine sa credeti sau nu, aceasta mica bila pufoasa este campionul national la juniori.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Observator Special: Spectacol chinologic la Pitesti