Spitalul Covid Florești, din Prahova, nu primește pacienți infectați din ordinul proprietarului clădirii. Un reportaj Observator | Video
Oficial, stăpânim pandemia. În teren, în țară, lucrurile stau cu totul altfel. Ați văzut la Observator condiţiile în care un pacient aşteaptă zeci de ore în izolatorul-lagăr al Spitalului Judeţean Ploieşti, rezultatul testului. Echipele noastre s-au întors astăzi în Prahova, al doilea județ ca număr de infectări, unde numai în două zile au fost înregistrate 160 de cazuri noi. Ne-am dus la Spitalul Florești, spital declarat COVID, dar care n-a văzut niciun pacient infectat până acum. Proprietarul clădirii a interzis cu desăvârşire orice internare. Este cel mai bun exemplu despre diferența imensă între ce spun oficialii și ce se întâmplă de fapt.
- Prahova a avut 160 de infectări noi cu coronavirus în ultimele două zile.
- Proprietarul clădirii în care funcționează spitalul care refuză pacienți COVID amenință cu ruperea contractului de închiriere dacă situația se schimbă.
"- Primiţi pacienţi cu covid?
- Nu, că nu suntem de covid.
- De când?
- N-am fost de covid niciodată!"
Discuția se întâmplă la Spitalul Floreşti, din judeţul Prahova. În scris, este spital ce asigură suport pentru cei infectaţi. În fapt, nu a tratat niciodată bolnavi sau măcar suspecţi de coronavirus.
Totul pentru că unitatea medicală funcţionează într-o clădire închiriată, iar proprietarul acesteia a interzis conducerii să primească astfel de pacienţi.
Vasile Lorel, director medical Spitalul Floreşti: Clădirile sunt ale proprietarului, care proprietar a spus că nu ne mai face contractul începând din octombrie, dacă primim aici COVID.
Ce nu pare să ştie proprietarul este că ...
Ludovic Orban, premierul României: Odată ce un ordin de ministru a fost emis şi s-a stabilit că un spital, indiferent unde funcţionează, într-o clădire privată cu chirie sau într-un spaţiu aparţinând domeniului public al statului sau al localităţii, spitalul respectiv are obligaţia să primească pacienţi.
Cea care răspunde de întreaga activitate a spitalului are doar 24 de ani. Monica Dogaru este rudă a primarului din Florești și manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Florești.
Bogdan Toader, preşedintele CJ Prahova: Este verisoara lui. Este o domnişoară de 24 de ani. Cum se poate să fie manager la vârsta asta? Primăria desemnează. E în subordinea Primăriei.
Însă, astăzi, judeţul Prahova ocupă locul 2 în România la numărul de cazuri de coronavirus şi asta se vede cel mai clar la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti.
Aici sunt internaţi peste 100 de pacienţi infectaţi, iar la secţia de ATI sunt 20 de bolnavi. Pentru patru dintre ei nu există ventilatoare mecanice.
Pana Odette, şefa UPU SJU Ploieşti: Problema e că după ce vine rezultatul noi nu putem să-i trimitem pentru internare nici pe cei pozitivi, în ultimul timp, pentru că nu mai au locuri spitalele care trebuie să-i primească.
Violeta Tănase, purtător de cuvânt SJU Ploiești: La ATI nu e absolut niciun loc. Secţia de boli infecţioase, în momentul în care externează, preia altul, iar noi stăm cu pacienţi pozitivi în izolator, în aşteptarea eliberării unor locuri.
Spitalul Câmpina e desemnat spital covid care ar trebui sa preia din pacienţii confirmaţi, însă şi aici situaţia este aproape la fel.
Spitalul Municipal Câmpina are în total 300 de paturi, dintre care doar 69 sunt pentru bolnavii de coronavirus. Opt locuri sunt pe Terapie Intensivă, acolo unde sunt doar două ventilatoare.
Călin Tiu, manager Spitalul Municipal Câmpina: Noi lucrăm, aţi văzut astăzi, cu mai mulţi pacienţi decât avem dreptul legal să-i cazăm. Nu toţi înteleg că atunci când refuzăm pacienţi, o facem pentru că avem capacitatea depăşită. Există şi excepţii de felul ăsta, pentru că pacientul nu poate fi lăsat pe stradă.
În total, judeţul Prahova are cinci spitale suport Covid. Asta este însă doar pe hârtie. În realitate, doar patru dintre ele primesc pacienţi pentru tratament şi internare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰