Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Spitalele din România încă sunt BOMBE CU CEAS, în ceea ce priveşte germenii ucigaşi

Deşi am trecut printr-un scandal imens al dezinfectanţilor, iar experţii străini ne-au dat recomandări clare în legătură cu igiena, bolnavii joacă în continuare un joc de loterie cu microbii.

de Redactia Observator

la 30.01.2017 , 21:02

Deşi am trecut printr-un scandal imens al dezinfectanţilor, iar experţii străini ne-au dat recomandări clare în legătură cu igiena, bolnavii joacă în continuare un joc de loterie cu microbii.

Omul ce păzeşte uşa Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Elias aproape că îşi face cruce, semn că dezinfectanţii sunt de domeniul fantasticului.

La intrarea în secţie, te întâmpină un dispozitiv de curăţare a mâinilor. Din care, însă, nu curge nicio soluţie.

Vezi și

Culmea e că pe holuri sunt lipite zeci de afişe despre cum te poţi feri de germenii periculoşi. Cât despre curăţenie, pe jos sunt puse pături ca cele cu care se învelesc bolnavii.

Pe acelaşi subiect

Totuşi, epidemiologii europeni care ne-au monitorizat spitalele, au scris negru pe alb că structura spitalului ce tratează anual peste 35 de mii de bolnavi este una mult prea veche, iar asta împiedică să se facă o igienizare şi o curăţenie aşa cum trebuie. În lipsa unor circuite moderne, izolarea pacienţilor din secţia de terapie intensivă este imposibilă.

Situaţia nu este roz nici înr-un spital nou renovat. Chiar dacă accesul în secţii se face pe bază de cartelă, aparţinătorii nu poartă niciun element de protecţie. Nici aici dezinfectanţi nu există.

La spitalul Universitar, corpul de specialişti străini s-a arătat îngrijorat de supraaglomerare, mai ales la unitatea de primiri urgenţe şi secţia de terapie intensivă. Pentru că sunt aduşi bolnavi din toată ţara, nu toţi primesc exact îngrijirea de care au nevoie.

După scandalul Hexi Pharma, spitalele au început să mai recunoscă atunci când se luptă cu microbii. Aşa se face că anul trecut, România a avut oficial aproape 12 mii de cazuri de infecţii luate din spital, cu 2.500 mai multe decât în 2015. Asta înseamnă o medie naţională de aporape 2 la sută. Cea a Uniunii Europene este 5,7 la sută.

Anul trecut, Ministerul Sănătăţii făcuse o listă de reguli noi pentru a limita infecţiile din spitale. Niciuna nu se aplică. Şi în vreme ce România încă învaţă regula de bază a spălatului pe mâini, doctorii din SUA, statul Ohio, au descoperit o moleculă care ar putea distruge bacteriile rezistente la antibiotice.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri sociale » Spitalele din România încă sunt BOMBE CU CEAS, în ceea ce priveşte germenii ucigaşi