Video Familii întregi se îmbolnăvesc de Covid şi ajung la spital. Medicii ne sfătuiesc să păstrăm distanţa chiar şi faţă de cei dragi
Valul trei aduce încă o premieră nedorită: familii întregi se îmbolnăvesc şi ajung la spital. Cum sunt tot mai puţine paturi nici măcar nu pot duce lupta împreună, se despart pe holurile spitalului. Noile tulpini sunt supercontagioase, iar medicii ne sfătuiesc să păstrăm distanţa faţă de cei dragi şi vulnerabili până ne vaccinăm. Până astăzi, un milion de români au fost imunizaţi cu ambele doze.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Din ce în ce mai multe familii se îmbolnăvesc de Covid
- Medicii ne sfătuiesc să păstrăm distanţa faţă de cei dragi şi vulnerabili până ne vaccinăm
Pe holul spitalui, o mamă încearcă să îşi liniştească băieţelul diagnosticat cu COVID-19. Femeia a fost prima testată pozitiv. Apoi, cel mic a făcut febră şi a început să tuşească.
''Mereu ne-am protejat, am fost precauţi dar uitaţi că nu am scăpat. Nu am fost...doar la cumpărături, strict necesar''.
În aceasstă situaţie se regăsesc tot mai multe familii. Copii, părinţi, bunici se infectează în acelaşi timp şi unul de la altul.
Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balş: Se întâmplă ca într-o familie să fie mulţi infectaţi şi de aici se selectează: bunicii sau cei care au afecţiuni fac în general forme medii şi severe cel mai adesea, cei tineri au forme uşoare şi sunt monitorizaţi acasă. Cei mici reprezintă vectori. Ei fac forme uşoare sau sunt asimptomaticei dar transmit în familie.
De vină este, spun specialiştii, tulpina din Marea Britanie
De vină este, spun specialiştii, tulpina din Marea Britanie care e mult mai contagioasă. 1.398 de bolnavi de COVID-19 sunt internaţi la terapie intensivă. Un record absolut. Teoretic, avem 1.531 de paturi de ATI pentru cei infectaţi cu SARS-CoV-2, aşadar ar mai fi libere 133 de locuri. Îmbolnăvirile ar putea fi evitate, dacă respectăm regulile oricât ar părea de exagerate.
Rodica Tănăsescu, medic de familie: Nu ne putem îmbrăţişa, nu ne putem săruta. În baie avem câte un teanc de şerveţele dezinfectante şi soluţii de dezinfectare pentru suprafeţe şi după utilizarea camerei de baie, fiecare dezinfectează chiuveta, toaleta clanţa, fiecare are prosopul lui. La bucătărie, să mâncăm la distanţă sau să mâncăm pe rând.
Vaccinul e singura garanţie că am putea sta din nou împreună fără teamă.
Eva Cristescu, medic de familie: Preventiv, ne vaccinăm. Chiar dacă riscul de transmitere este mare vom fi totuşi mai puţin expuşi.
Aproape 2 milioane de români s-au vaccinat până acum. Astăzi, la Romexpo, au fost cozi pentru imunizare. Dozele au ajuns cu întârziere, aşa că mulţi au aşteptat chiar şi 2 ore până li s-a administrat serul.
''Nu mai putem, dar ce să facem? Trebuie să aşteptăm''.
''La 3 eram programată. Poate trebuia să primim sms cu decalaj.''
''De o oră şi jumătate. Şi la ce oră erai? Trei. Mai ai răbdare? Trebuie''.
Carmen Noapteş, coordonator centrul de vaccinare Romexpo: Am vaccinat până la ora 12,30 și o ora jumate am așteptat vaccinul.
Autorităţile speră ca până în septembrie să fie vaccinaţi 10 milioane de români. Dar pe listele de aşteptare sunt înscrişi acum mai puţin de un milion.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰