Staţiile de metrou din Drumul Taberei, aproape finalizate
Cel mai mare proiect de infrastructură din Capitală este încă o enigmă. Un metrou numit dorinţă, în Drumul Taberei, e aproape gata, dar încă departe de inaugurare. După cinci ani de amânări, nici directorii Metrorex nu ştiu să spună când va transporta călători.
Cel mai mare proiect de infrastructură din Capitală este încă o enigmă. Un metrou numit dorinţă, în Drumul Taberei, e aproape gata, dar încă departe de inaugurare. După cinci ani de amânări, nici directorii Metrorex nu ştiu să spună când va transporta călători. O echipă Observator a făcut turul complet al noii linii de metrou şi vă arată, în exclusivitate, cum se prezintă cele mai spectaculoase staţii.
Toate cele zece staţii ale magistralei 5, singura construită de la zero după Revoluţie, sunt aproape gata. Lucrările de infrastructură sunt finalizate în proporţie de 90%. La finisaje, însă, mai este de lucru.
Linia are aproape 7 kilometri lungime şi leagă zona Eroilor de cartierul Drumul Taberei, unul dintre cele mai aglomerate din Bucureşti.
Mai ales acum, când sute de mii de oameni au rămas şi fără tramaviul 41. Pe linia metroului uşor au început reparaţiile.
Iar transportul subteran ar putea fi una dintre minunile din România. Promis de un deceniu, a devenit ca o legendă. Aşa că mulţi se tem să creadă că una dintre aceste staţii ar putea prelua curând pasageri.
Academia Militară este cea mai mare staţie, dacă ne gândim că este dispusă pe trei niveluri, are aproape 10 mii de metri pătraţi. Totodată, însă, aici s-a avansat cel mai puţin cu lucrările şi asta pentru că s-au organizat activităţile pentru celelalte şantiere.
Valea Ialomiţei este una dintre cele mai spectaculoase staţii de metrou şi asta pentru că, spre deosebire de celalalte, nu are stâlpi de susţinere intermediari, aşa că are cea mai mare deschidere. Lucrările sunt finalizate în proporţie de 100%, au mai rămas de făcut doar câteva la partea de finisaje.
Însă cele mai complexe lucrări au fost făcute pentru noua staţie Eroilor, respectiv Eroilor 2, şi asta pentru că tunelurile care duc aici au fost făcute sub cele deja existente, ale magistralelor 1 şi 3.
De altfel, peroanele vor fi luminate natural, iar la arhitectura locului trebuie să vă spunem că s-a lucrat mai bine de jumătate de an.
Singurele staţii care sunt mai puţin avansate sunt Eroilor 2, Academia Militară, care a fost ultima staţie atacată pentru că acolo a fost tot ce înseamnă organizare tehnologică a întregii magistrale, şi staţia Râul Doamnei, care a avut probleme mai deosebite cu privire la devierile de reţele, utilităţi.
Noua magistrală va avea şi câteva lucrări în plus faţă de restul liniilor din subteran.
Staţia Valea Ialomiţei va avea şi un depou.
Când vom ajunge, totuşi, să circulăm pe această magistrală la care se lucrează deja de mai bine de opt ani?
Termenul este însă optimist până şi pentru directorul din Metrorex.
Metroul din Drumul Taberei ar fi trebuit să fie gata încă din 2014.
Au trecut, însă, cinci ani cu multe promisiuni. Ultimele, chiar anul acesta. S-au schimbat directori, iar situaţia e tot incertă.
Valoarea totală a proiectului este de 3,4 miliarde de lei. Prin inaugurarea Magistralei 5, Capitala va ajunge la 78 de kilometri de reţea şi la 63 de staţii de metrou.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰