Antena Meniu Search
x

Stațiunea Băile Govora - o bijuterie în paragină, promovată cu... pliante

România stă pe o adevărată comoară - izvoare cu ape minerale care ar putea să ne aducă faimă în lumea întreagă pentru turismul balnear. Staţiunea Băile Govora era cunoscută cândva pentru cel mai curat aer din Europa, dar şi pentru apele sale vindecătoare. Astăzi însă foişorul de lemn care înconjoară principalul izvor din oraş este distrus.

Vezi și

România stă pe o adevărată comoară - izvoare cu ape minerale care ar putea să ne aducă faimă în lumea întreagă pentru turismul balnear. Staţiunea Băile Govora era cunoscută cândva pentru cel mai curat aer din Europa, dar şi pentru apele sale vindecătoare. Astăzi însă foişorul de lemn care înconjoară principalul izvor din oraş este distrus. Iar pavilion central de băi este o ruină. Proprietarul ar vrea să salveze clădirea şi să o transforme într-un hotel de cinci stele. Dar nu sunt bani. Iar primăria ne spune că face promovare cu... pliante. 

Suntem în centrul staţiunii Băile Govora. În parcul proaspăt reabilitat cu şase milioane de euro, tronează o clădire care stă să se dărâme. Este fostul pavilion central de băi, unde, acum aproape o sută de ani, medicii români scriau istorie. Aici au apărut primele cabine cu aer comprimat din Europa, un tratament inovator, la acea vreme, pentru afecţiunile respiratorii.

Clădirea se afla acum este în proprietatea lui Mihai Handolescu, un om de afaceri care deţine 65% dintre bunurile staţiunii. Spune că s-a gândit să renoveze pavilionul, dar nu a găsit banii necesari.

O altă clădire istorică, renovată, dar tot nefolosită, este fostul cazino din Govora. A fost proiectat de Virginia Haret-Andreescu, prima femeie arhitect din România şi transformat, în perioada comunistă, în cinematograf. Astăzi, tot cinematograf este. Însă doar pe hârtie. Primăria nu are bani să cumpere proiectoare.

În Govora se află şi una dintre vilele de protocol ale familiei Ceauşescu. Clădirea a fost transformată în pensiune., însă puţini sunt turiştii care au aflat despre ea. 

Guvernul promite să creeze un fond de investiţii pentru dezvoltarea staţiunilor balneare. Iar Băile Govora se află pe listă.

O treime dintre izvoarele minerale şi termale din toată Europa se găsesc în ţara noastră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Stațiunea Băile Govora - o bijuterie în paragină, promovată cu... pliante