Statul trebuie să restituie românilor banii încasaţi în 2012 din taxa auto
Statul trebuie să dea înapoi românilor banii încasaţi în 2012 din taxa auto. Uniunea Europeană spune că formula de atunci a Guvernului este ilegală şi obligă instanţele din ţara noastră să restituie şoferilor sumele plătite.
Trebuie doar să ceară banii înapoi la tribunal. Se vor lovi, însă, de timbrul de mediu atunci când îşi vând maşina. Iar valoarea lui nu este deloc de neglijat.
Dorinţa şoferilor care scandau în urmă cu doi ani împrotiva taxei impuse de Ministerul Mediului devine abia acum realitate. Puţini sunt cei care s-au judecat în ultimii ani cu statul şi au câştigat.
Alexandru a vrut să înmatriculeze în România maşina tatălui său, adusă din Portugalia. A plătit, cu inima îndoită, 1500 de euro. Peste 20% din preţul maşinii. Nu i s-a părut corect, aşa că s-a judecat în instanţă cu statul român.
Într-un final, a primit banii înapoi. Curtea Europeană de Justiţie face, însă, dreptate pentru toţi şoferii păgubiţi în 2012, care n-au avut norocul lui Alexandru.
Taxa introdusă atunci era ilegală, obligând instanţele din ţara noastră să dea câştig de cauză tuturor celor care cer banii înapoi. Atât ar putea plăti statul celor 15.000 de şoferi păgubiţi. Există, totuşi o problemă.
Pentru autoturisemele euro 3 şi euro 4, timbrul de mediu este şi de două ori mai mare decât fosta taxă auto. Oricum, şoferii simt că au câştigat o bătălie în războiul împotriva statului.
Noi victorii ar putea să urmeze. Şi timbrul de mediu a ajuns pe masa Curţii Europene de Justiţie, iar specialiştii sunt convinşi va fi declarat ilegal. Ce-i drept, abia în 2015.
Curtea de Justitie a Uniunii Europene de la Luxembourg considera ca ordonanta privind taxa auto din ianuarie 2012 incalca legislatia europeana.
Potrivit unor juristi, sunt discriminatorii taxele incasate in 2012 din cauza suspendarii din legea 9/2012 a platii taxelor pentru inmatriculare interne.
Aceste taxe ar trebui restituite daca cetatenii care le-au platit vor deschide procese. In ce priveste perioada ianuarie 2013 - martie 2014 , Curtea a sublinat ca legea aplicata in acest interval aduce o modificare esentiala care inlatura discriminarea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰