Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Student din Cluj, pentru The New York Times: "Corupţia în România e la fel de naturală ca schimbarea anotimpurilor"

România a atras atenţia lumii întregi, după ce în ultimele zile sute de oameni au ieşit pe străzi, în toată ţara, ca să protesteze înfuriaţi de ordonanţa Guvernului, care i-ar fi putut ajuta pe unii politicieni cunoscuţi şi submina lupta anticorupţie.

de Redactia Observator

la 10.02.2017 , 08:28

România a atras atenţia lumii întregi, după ce în ultimele zile sute de oameni au ieşit pe străzi, în toată ţara, ca să protesteze înfuriaţi de ordonanţa Guvernului, care i-ar fi putut ajuta pe unii politicieni cunoscuţi şi submina lupta anticorupţie.

Corupţia este o problemă endemică în Europa de Est, scrie The New York Times.

Însă lupta României împotriva acestui flagel, care durează de mult timp, a adus acest dosar în centrul dezbaterii politice. Deşi Guvernul a abrogat Ordonanţa şi a supravieţuit unei moţiuni de cenzură miercuri, criticii săi continuă să lupte, comentează jurnaliştii americani. 

Articolul continuă după reclamă

Săptămâna trecută, când protestele au luat amploare, New York Times le-a cerut românilor să îşi împărtăşească experienţele personale cu corupţia.

Pe acelaşi subiect

Un student de 25 de ani din Cluj-Napoca, Tamas Hunor Kecskes, dezvăluie pentru cotidianul american cum este să creşti cu corupţia. 

„În oraşele mici, ca oraşul meu natal, nepotismul este la fel de natural ca a moşteni ceva de la părinţii tăi, ca mersul duminica la biserică sau ca schimbarea anotimpurilor: Este unul dintre obiceiurile noastre sau ceva ce se întâmplă de la sine” - Tamas Hunor Kecskes, student de 25 de ani din Cluj-Napoca.

„Crescând în România, eşti înconjurat de noţiunea de corupţie. Auzi familii discutând cum un politician s-a îmbogăţit folosindu-şi influenţa. Poţi vedea cum se ceartă la televizor toată ziua din această cauză. Când ajungi la maturitate, înţelegi corupţia ca o parte activă a societăţii tale” - Rareş Petru Achiriloaie, în vârstă de 22 ani, student la Paris

„Am crescut în ’90, într-o ţară unde ţineai întotdeauna un pachet de ţigări Kent şi o sticlă de whiskey în sertar. Le ţineai pentru o vizită la medic, pentru a intra la o şcoală bună; le ţineai pentru când aveai un proces sau chiar pentru a merge în vacanţă. România a făcut progrese enorme în ultimii ani. S-a ridicat o nouă generaţie, care nu are sertare pline cu cadouri pentru mită” - Lucian Alexe, 28 de ani, expert în comunicare care lucrează la Bruxelles.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?
Observator » Ştiri sociale » Student din Cluj, pentru The New York Times: "Corupţia în România e la fel de naturală ca schimbarea anotimpurilor"