Antena Meniu Search
x

Student din Cluj, pentru The New York Times: "Corupţia în România e la fel de naturală ca schimbarea anotimpurilor"

România a atras atenţia lumii întregi, după ce în ultimele zile sute de oameni au ieşit pe străzi, în toată ţara, ca să protesteze înfuriaţi de ordonanţa Guvernului, care i-ar fi putut ajuta pe unii politicieni cunoscuţi şi submina lupta anticorupţie.

România a atras atenţia lumii întregi, după ce în ultimele zile sute de oameni au ieşit pe străzi, în toată ţara, ca să protesteze înfuriaţi de ordonanţa Guvernului, care i-ar fi putut ajuta pe unii politicieni cunoscuţi şi submina lupta anticorupţie.

Corupţia este o problemă endemică în Europa de Est, scrie The New York Times.

Însă lupta României împotriva acestui flagel, care durează de mult timp, a adus acest dosar în centrul dezbaterii politice. Deşi Guvernul a abrogat Ordonanţa şi a supravieţuit unei moţiuni de cenzură miercuri, criticii săi continuă să lupte, comentează jurnaliştii americani. 

Săptămâna trecută, când protestele au luat amploare, New York Times le-a cerut românilor să îşi împărtăşească experienţele personale cu corupţia.

Pe acelaşi subiect

Un student de 25 de ani din Cluj-Napoca, Tamas Hunor Kecskes, dezvăluie pentru cotidianul american cum este să creşti cu corupţia. 

„În oraşele mici, ca oraşul meu natal, nepotismul este la fel de natural ca a moşteni ceva de la părinţii tăi, ca mersul duminica la biserică sau ca schimbarea anotimpurilor: Este unul dintre obiceiurile noastre sau ceva ce se întâmplă de la sine” - Tamas Hunor Kecskes, student de 25 de ani din Cluj-Napoca.

„Crescând în România, eşti înconjurat de noţiunea de corupţie. Auzi familii discutând cum un politician s-a îmbogăţit folosindu-şi influenţa. Poţi vedea cum se ceartă la televizor toată ziua din această cauză. Când ajungi la maturitate, înţelegi corupţia ca o parte activă a societăţii tale” - Rareş Petru Achiriloaie, în vârstă de 22 ani, student la Paris

„Am crescut în ’90, într-o ţară unde ţineai întotdeauna un pachet de ţigări Kent şi o sticlă de whiskey în sertar. Le ţineai pentru o vizită la medic, pentru a intra la o şcoală bună; le ţineai pentru când aveai un proces sau chiar pentru a merge în vacanţă. România a făcut progrese enorme în ultimii ani. S-a ridicat o nouă generaţie, care nu are sertare pline cu cadouri pentru mită” - Lucian Alexe, 28 de ani, expert în comunicare care lucrează la Bruxelles.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Student din Cluj, pentru The New York Times: "Corupţia în România e la fel de naturală ca schimbarea anotimpurilor"