Studentul din Iași înecat la ştrand a murit din cauza unui joc periculos
Un student de 23 de ani din Iaşi a murit înecat la ştrand, sub ochii prietenilor. Deşi nu ştia să înoate, tânărul a intrat într-un concurs care avea să îi fie fatal: cât de mult îşi poate ţine respiraţia sub apă. Un joc extrem de periculos care poate scăpa oricând de sub control.
Un student de 23 de ani din Iaşi a murit înecat la ştrand, sub ochii prietenilor. Deşi nu ştia să înoate, tânărul a intrat într-un concurs care avea să îi fie fatal: cât de mult îşi poate ţine respiraţia sub apă. Un joc extrem de periculos care poate scăpa oricând de sub control. Până să intervină salvamarul, inima băiatului încetase deja să mai bată.
Tragedia a avut loc în mijlocul zilei într-un bazin aglomerat din Iaşi. David Luntrariu era unul dintre cei mai buni studenţi ai Universităţii Tehnice din oraş. Venise la ştrand pentru a sărbători reuşita de la ultimul examen pe care îl luase cu nota 10.
Odată ajuns la bazin, David a intrat într-un concurs periculos cu cei doi priteni ai săî: cine îşi poate ţine mai mult respiraţia sub apă.
Pericol de înec, adâncime de 2,5 metri. Chiar în dreptul indicatorului respectiv băiatul a decis, ieri, împreună cu doi colegi, să facă un concurs de scufundări. Asta deşi nu ştia să înoate.
Martorii spun că jocul periculos al tinerilor a fost observat de salvamar, însă băieţii nu i-au luat în seamă avertismentul.
Salvamarul a încerat să-l resusciteze pe tânăr imediat ce l-a scos din apă, însă manevrele n-au dat rezultat. Nici intervenţia asistentei ştrandului nu a fost de folos.
Medicii au încercat aproape o oră să-l salveze, dar nu au reuşit.
După moartea sa, autorităţile încearcă să vadă dacă singurul salvamar al ştrandului a acţionat în timp util.
Specialiştii ne atrag atenţia că astfel de jocuri sunt extrem de periculoase. Un om poate rezista cel mult 60 de secunde fără aer sub apă. Sunt şi multe detalii la care trebuie să fim atenţi când mergem la bazin.
Pentru a nu fi incidente este recomandat ca pe toată lungimea bazinului să fie indicată adâncimea apei pe măsură ce aceasta creşte. Nivelul clorului din apă nu ar trebui să depăşească între 1 şi 3 miligrame pe litru.
De asemenea, la fiecare bazin trebuie să existe cel puţin o persoană instruită pentru a interveni în caz de înec. Ar trebui să existe şi un punct de prim ajutor. Iar în caz ideal, aici să fie un medic sau un asistent medical.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰