Antena Meniu Search
x

STUDIU: 35% dintre tinerii români spun că nu au citit niciodată vreo carte. Principalele două scuze invocate

Românii nu se prea omoară după lectură. Cel mult cinci minute pe zi citesc cei care o fac... iar 35% recunosc că nu au citit niciodată vreo carte. Scuzele principale sunt lipsa timpului sau costurile ridicate. Cărţile s-au scumpit, e drept, dar sunt destule alte variante mai ieftine, când vine vorba de lectură. 

de Redactia Observator

la 24.04.2023, 18:04

Vezi și

Beneficiile cititului asupra organismului

Cititul te face mai deștept, contează însă și ce citești. Lectura reduce stresul și stimulează activitatea creierului, dar nu e totuna să citești o carte adevărată și o postare de pe Facebook. Este nevoie de 6 minute de lectură zilnic pentru a reduce nivelul stresului zilnic cu peste jumătate. Una dintre cele mai bune forme de relaxare. 

Cercetătorii spun că cei care au învățat să citească au un volum mai crescut de substanță cenușie în mai multe arii din lobul temporal și parietal. Știința poate dovedi atât de multe încât aș deveni mult prea tehnic. Potrivit unui studiu european, dacă ne uităm la România, oamenii citesc mai puțin de 5 minute pe zi, iar 35% dintre noi nici măcar n-am citit vreodată o carte. 93% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an.

35% dintre tineri români spun că nu au citit niciodată vreo carte

Atenția asupra cărților a fost distrasă mai ales după 1990, moment în care și pătrunderea mijloacelor moderne din mass media, apoi internetul, au dus cărțile către o zonă marginală, unde se regăsesc profesioniștii, pasionații, ori cei interesați de noutăți de specialitate și literatură. În România s-a ales și o zi națională a lecturii, pe 15 februarie, care se marchează mai ales în școli. Datele PISA spun că 41% dintre elevi nu au atins un nivel de bază de citire.

35% dintre tineri spun că nu au citit niciodată vreo carte, iar doar 16 % spun că citesc lunar. Și atunci să nu ne mirăm dacă vedem rezultate proaste la examenele naționale sau limbaj din ce în ce mai lovit de greșeli care, odată, erau impardonabile. Cartea inspiră, dă un sens vieții, creează imagini și povești în mișcare, educă, îmbogățește limbajul, oferă libertate minții pentru a alege binele de rău și mai ales deșteaptă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » STUDIU: 35% dintre tinerii români spun că nu au citit niciodată vreo carte. Principalele două scuze invocate