Antena Meniu Search
x

Observator Special: Suma destinata lunar unui detinut este de aproximativ 10 ori mai mare decat alocatia unui copil

Spre deosebire de majoritatea celorlalte tari, detinutilor din Romania li se intampla ceva unic. Suma destinata lunar unui detinut este de aproximativ 10 ori mai mare decat alocatia unui copil.

Vezi și

De cand cu aderarea la Uniunea Europeana, conditiile din penitenciarele romanesti s-au imbunatatit simtitor. Detinutii au mancare, au acces la mass-media, atat doar ca sunt privati de libertate. Deci statul le ofera conditii. Dar, ca orice om, si detinutul se mai imbolnaveste. Asa ca are si o asigurare medicala. Asadar, fie ca puscariasul lucreaza sau nu, statul o achita lunar. Doar e o suma "mica": 77 de lei pe luna. In fiecare luna. Pentru fiecare detinut. Adica peste 2 milioane si jumatate de lei lunar, pentru toti detinutii patriei. In total, aproape 30 de milioane de lei pe an. An de an.

Anul trecut, condamnatii s-au cerut la medic de peste 800 de mii de ori. Cum ar veni, fiecare s-a dus la verificat de vreo doua ori pe luna.

Nu traiesc mai bine. Sunt doar mai preocupati de propria sanatate. Tocmai de aceea, trebuie sa fie vazuti de un medic cat mai des.

“In momentul in care asociezi suma asta de bani cu faptul ca el este la penitenciar pentru ca el a incalcat legea, sigur ca pare imoral”, spune Dana Cenusa, sef birou relatii cu presa si mass-media, Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Totusi, imoral-imoral, dar cat consuma lunar un detinut? Pai in medie 417 de lei. Ceea ce inseamna, anual, peste 150 de milioane de lei. Iar in aceasta suma nu intra banii alocati pentru vizitele medicale.

Ati crede ca detinutii sunt relativ multumiti de regimul de detentie. Aiurea! Cativa s-au simtit incalcati in drepturi, s-au plans la Curtea Europeana, iar statul roman i-a despagubit. Adica au mai zburat de la buget inca 200.000 de euro.

Cati bani aloca, insa, statul copiilor, ca doar si ei au nevoie de bani? Indemnizatia si alocatia. 860 de lei. Neajunsurile pot sa umbreasca copilaria. Tot ele pot sa opreasca si studiile, adica tot mai multi copii renunta la scoala pentru ca parintii nu au bani sa-i intretina si alocatia primita de la stat ajunge doar pentru o mica parte din cheltuielile lunare.

Cum ar fi ca in loc ca un detinut sa consume 417 de lei lunar, acesti bani sa fie alocati copiilor. Si sa fie trimisi si de doua ori pe luna la doctor, ca nu cumva viitorul tarii sa sufere de vreo maladie nedepistata.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Observator Special: Suma destinata lunar unui detinut este de aproximativ 10 ori mai mare decat alocatia unui copil