Video Suma uriașă la care ajunge un graffiti profesionist, în București. Artiştii lucrează săptămâni la rând
Graffiti-urile din Bucureşti au devenit una dintre principalele atracţii pentru turiştii care ajung la noi. Mulţi vin special pentru a admira picturile murale. Artiştii lucrează şi săptămâni la rând pentru astfel de picturi, iar preţurile pornesc de la câteva mii de euro.
Turiştii străini vin în Bucureşti pentru mâncarea tradiţională, pentru a admira clădirile istorice dar şi pentru arta de pe zidurile oraşului. De la sol sau de pe schele, la mare înălţime, graferii dau culoare clădirilor gri.
Oraşul este plin: pe calcane, pe poduri, garduri, garaje şi inclusiv pe mijloacele de transport public vedem graffiti-uri colorate ce au devenit marcă înregistrată pentru Bucureşti.
- Andreea Milea, reporter Observator: Realizarea unui calcan de dimensiuni medii durează mai bine de o săptămână, iar costurile pornesc de la 100 de euro pe metru pătrat. În cazul nostru, investiţia depăşeşte 20.000 de euro.
Graffiti-urile din Bucureşti, atracţii pentru turişti
- "Minunea" din San Francisco. Cel mai scump oraș din California, curățat "lună" înainte de vizita lui Xi Jinping....
- Italia fierbe de indignare. Arcul de la intrarea în Galleria Vittorio Emanuele a fost vandalizat cu graffiti
- Graffiti, între artă şi vandalism. Artiştii cer sprijin, nu amenzi, iar proprietarii se plâng de pagube: "Măcar...
Spre exemplu, desenul mural ce îl ilustrează pe campionul David Popovici a atras multe priviri. Aceiaşi artişti au planuri şi mai mari la vară. Vor să picteze 5.000 de metri pătraţi pe mai multe clădiri din Bucureşti.
- Cage, Sweet Damage Crew: Costurile cele mai mari sunt cu materialele si nu numai materialele, plus logistică pentru că una e să pictezi un gard lung de 100 de metri şi înalt de 2 metri și alta e să pictezi un bloc care are 10 etaje și necesită foarte multe schele, aparate, echipă, toate materialele pentru suprafaţa respectivă, oamenii.
- Diana Culescu, peisagist: În funcţie de modul in care acestea sunt realizate pot să dea identitate unui spatiu. De exemplu, în Lyon este un cartier întreg unde sunt picturi murale. Ele sunt realizate cu artişti şi au dat atât de mare identitate spaţiului încât acum se fac special excursii în acea zonă.
Astfel de opere de street art sunt extrem de valoroase pentru cine ştie să le aprecieze. Spre exemplu, un locuitor din Gaza a vândut cu 200 de euro o uşă pictată de misteriosul artist englez cunoscut sub pseudonimul Banksy. A fost surprins să afle că, ulterior, opera de street art s-a vândut la licitaţie cu 180.000 de dolari.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰