Surpriză de proporții pentru persoanele cu deficiențe de vedere din Bistrița. Au putut "auzi" un film special adaptat pentru ei
Persoanele cu deficienţe de vedere din Bistriţa au avut parte de o surpriză de proporţii. De Ziua Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi, nevăzătorii s-au putut bucura de un film adaptat special pentru ei. Între dialoguri intervine un povestitor care descrie gesturile si reacţiile fiecărui personaj, dar si locul în care se află acestea. Astfel că, dacă nu pot vedea pelicula, nevăzătorii pot "să audă" filmul.
Atunci când vor să urmărească un film, nevăzătorii și cei cu deficiențe grave de vedere depind de persoanele din jur pentru a le explica ceea ce se întâmplă pe ecran. De câţiva ani, însă, au devenit disponibile şi variante adaptate pentru cei care pot doar să le audă, iar acest gen de realizare a filmelor sunt de mare ajutor pentru ei.
Aurel Coman, președinte Asociația Nevăzătorilor Bistrița-Năsăud: Deci de vorbit vorbește, se aude cum face, dar ei nu văd explicația și poziția în care se află personajul.
Narcisa Duda, Direcția de Asistență Socială: Anul acesta ne-am gândit la ei, pentru că persoanele nevăzătoare sunt un pic mai reținute în a participa la activități. În perioadele de pauză ale dialogurilor între actori o să vedeți o descriere amănunțită a tuturor scenelor, a faptului cum se comportă, cum sunt îmbrăcate personajele, astfel încât să-i integrăm cât mai mult pe nevăzători în acest film.
Descrierile în detaliu îi ajută nu doar să înţeleagă povestea, ci să şi poată simţi emoţia şi trăirile personajele.
Tânără: A fost frumos, dar eu am aşteptat să văd dacă l-au găsit pe băiat.
Femeie: N-am mai fost. E prima dată când văd aşa ceva, dar a fost foarte frumos.
Munca la o peliculă cu descriere audio este titanică şi poate dura chiar şi câteva luni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰