Antena Meniu Search
x

Sute de clădiri din Bucureşti riscă să se prăbuşească la primul seism puternic

La 42 de ani de la cutremurul din 1977, sute de clădiri din Capitală riscă să se prăbuşească la primul seism puternic. Legislaţia precară şi lipsa de implicare sunt motivele pentru care vreme de 28 de ani responsabilii nu au reuşit să consolideze nici măcar un imobil pe an, spun acum autorităţile.

de Redactia Observator

la 04.03.2019, 22:55

Vezi și

La 42 de ani de la cutremurul din 1977, sute de clădiri din Bucureşti riscă să se prăbuşească la primul seism puternic. Legislaţia precară şi lipsa de implicare sunt motivele pentru care vreme de 28 de ani responsabilii nu au reuşit să consolideze nici măcar un imobil pe an, spun acum autorităţile.

La patru decenii de la marele cutremur, tot nu s-a făcut mare lucru. În centrul Bucureştiul, sute de clădiri sunt un pericol public.

Gabriela Munteanu, noua proprietară a unui apartament într-un imobil cu risc, spune că nu se teme. 

GABRIELA MUNTEANU, proprietară: Este mare pacat ce vedem in Bucuresti, este o tragedie. este de necrezut si de neacceptat. Sute de blocuri sunt in aceasta situaţie. 

Pana anul viitor, primaria Capitalei isi propune sa consolideze toate cele 349 de cladiri care in momentul de fata sunt incadrate la categ de risc seismic 1. Din pacate , in Bucuresti, cladirile care au bulina rosie sunt mult mai multe, peste 820 in acest moment, iar acolo locuiesc peste 9.000 de persoane.

Doar două dintre imobile sunt complet consolidate. Cum este şi acesta, din strada Franceză. Altele, sunt în lucru. 

Primăria Capitalei îi ajută pe bucureşteni la consolidări, iar cei care au un venit net pe membru de familie mai mic de 2.080 de lei nu plătesc nimic. 

Asta în vreme ce în familiile în care venitul lunar nu este mai mic de 9.000 de lei plătesc jumătate din valoarea lucrărilor de consolidare timp de 25 de ani în rate egale şi fără dobândă.

Între timp, firmele de asigurări vin cu veşti sumbre despre deyastrul care s-ar putea produce în cazul unui cutremur major. 

Aproape 850 de mii de locuinţe ar putea fi afectate. Cele mai multe dintre ele, neasigurate. 

Poliţa obligatorie de asigurare a locuinţei costă 20 de euro pe an, iar în caz de cutremur despăguburile ajung la maximum 20 de mii de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Sute de clădiri din Bucureşti riscă să se prăbuşească la primul seism puternic