Antena Meniu Search
x

Criză gravă de imunoglobulină, anunţată de ministrul Sănătăţii. Sute de pacienţi sunt afectaţi

Ministrul Sănătăţii a anunţat că în acest moment nu mai există nicio doză de imunoglobulină şi că sunt sute de pacienţi afectaţi de acest lucru

Criză gravă de imunoglobulină, anunţată de ministrul Sănătăţii. Sute de pacienţi sunt afectaţi - Sursă: Hepta

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în acest moment nu mai există nicio doză de imunoglobulină, că sunt sute de pacienţi afectaţi şi că singura soluţie în acest moment era declanşarea mecanismului de protecţie civilă, prin solicitarea ajutorului ţărilor UE şi NATO pentru criza imunoglobulinei. Ea a spus că deja există un răspuns de la un stat membru, cu care s-a luat legătura.

"În acest moment nu mai avem nicio doză de imunoglobulină, sunt pacienti care aşteaptă de multă vreme acest tratament. Deşi aveam promisiune de la furnizori pentru luna martie, aceasta nu poate fi onorată, iar luna aprilie este prea îndepărtată. Prim-ministrul ne-a dat acceptul pentru declanşarea acestui.mecanism", a afirmat Pintea. 

Ea a precizat, răspunzând unei întrebări, că sunt sute de pacienţi afectaţi. 

Ministrul Sănătăţii a mai spus că există deja un răspuns de la Crucea Roşie din Austria, iar autorităţile române au mai cerut informaţii. 

"Secretarul de stat Raed Arafat, fiind la Bruxelles, a transmis această cerere şi statelor membre NATO. Anual, ţara noastră are nevoie de 956 de kilograme de imunoglobuline necesară persoanelor cu boli rare", a mai spus ministrul.

Întrebată în cât timp ar trebui primite dozele, Sorina Pintea a spus că termenele pentru trimiterea imunoglobulinei nu sunt foarte lungi şi că autorităţile române au solicitat 10.000 de doze, pentru două luni. 

Ea a mai spus că declanşarea acestui mecanism era singura soluţie la acest moment şi că pe termen lung sunt mai multe variante. 

"În 14 februarie am avut o întâlnire cu distribuitorii şi acolo am auzit acele promisiuni. Nu s-au ţinut de promisiuni, cu producătorii avem stabilită o întâlnire mâine, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii vor discuta şi cu ei. Va trebui să găsim soluţii pe termen lung şi sunt mai multe variante. Să sperăm că gestul nostru va fi un semnal de alarmă că nu suntem dispuşi să negociem viaţa pacienţilor noştri", a mai declarat ministrul Sănătăţii. 

În urmă cu o lună, Sorina Pintea anunţa că a primit garanţia distribuitorilor că în luna aprilie vor mai fi trimise alte 1.000 de doze de imunoglobulină.

Sursă: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Criză gravă de imunoglobulină, anunţată de ministrul Sănătăţii. Sute de pacienţi sunt afectaţi