Antena Meniu Search
x

Tânăra în corp de copil de şase ani, tratată cu uitare

19 ani mama din Moldoviţa şi-a hrănit fata doar cu lapte de capră, pentru că, în mintea ei bolnavă, o vedea tot sugar. Medicul de familie şi asistentul social nu au sesizat mai departe pentru că... au uitat.

Vezi și

Un răspuns halucinant din partea autorităţilor.

După prima zi de anchetă, tacit, par că vor să-i scoată basma curată pe cei care ar fi putut să o ducă pe Adina la specialist, înainte de a ajunge o adolescentă într-un corp de copil de şase ani.

Reporter: "Sunt bune bananele?"

Adina: "Da..."

Le vede ca pe o minune. Fac parte din noul ei univers. În fiecare zi, e tot mai mare. Şi, totuşi, atât de departe de normalitate. Adina trebuie să recupereze 19 ani trăiţi doar cu lapte de capră.

"Trebuiau luate măsuri, trebuiau anunţate autorităţile. De ce nu au vrut să anunţe, totuşi, asta e întrebarea. Neştiinţă, omisiune. Lipsă de experiență" spune directorul adjunct al DSJ Suceava.

Sau, mai bine zis, neglijenţă. Ori nepăsare. E greu de crezut că medicii care o vedeau în fiecare an, la comisia pentru ajutorul de handicap, nu şi-au dat seama că e un caz grav.

Şi că are nevoie de ajutor specializat. Au semnat pentru confirmarea handicapului şi-au uitat de ea. Mirându-se că fata se încăpăţânează să trăiască.

"Comisia, în cel mai scurt timp, va stabili un raport final cu responsabilităţi" e tot ce poate spune șeful corpului de control al Prefecturii Suceava.

Cuvinte seci pentru o tânără stoarsă de viaţă sub ochii lor. Ai lor, ai familiei, ai asistentului social, ai medicilor, ai primarului, ai vecinilor.

Primul posibil vinovat a fost identificat de poliţie. E cercetat pentru rele tratamente.

"Dosarul a fost intocmit pe numele tutorului legal, respectiv cumnatul fetei", anunță purtătorul de cuvânt IPJ Suceava.

E tutorele Adinei. A ținut loc și de însoțitor.

"S-a născut cu un handicap. Nu putea mânca", spune o rudă a fetei.

Dar, astăzi, mănâncă. Semn că handicapul putea fi tratat cu mult timp în urmă!

"Deocamdată, fetiţa este pe mâini bune, este în stare bună. A început să ia în greutate. A luat vreo 3 kg de când este pe noi", declară dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de Pediatrie Sfânta Maria din Iași.

"Cred că mai bună asistenţă cum a avut acasă nu putea să aibă în altă parte", spune primarul din Moldovița.

Li s-a părut normal şi când mama, bolnavă psihic, îşi vedea fata ca pe un sugar, fericită că o poate hrăni cu lapte şi că o ridica uşor în braţe, deşi are 19 ani!

"Ca asistent social şi ca mamă, nu am nimic să-mi reproşez", declară și Cristina Hăuca.

Reporter: "Greutatea ei v-a alarmat vreodată?"

Medic de familie, Sorina Rusu: "Am scris aici hipodezvoltare statură ponderală. Înseamnă şi greutată şi înălţime şi mintea"

Deşi poate ar avea ceva de spus, Adina e singura persoană împăcată. Şi fericită. Învaţă să se joace, să mănânce. E o adolescentă cu statura unui copil de şase - şapte ani şi cu mintea unuia de trei ani. Dar care poate spune că s-a născut din nou. Cu o altă şansă!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Tânăra în corp de copil de şase ani, tratată cu uitare