Antena Meniu Search
x

Atenţie! Se vând porci fără avize sanitar-veterinare

Ţăranii care vor să mai facă un ban de sărbători şi-au expus porcii la poartă. Îi pregătesc în văzul tuturor, deşi nu au avize sanitar-veterinare pentru sacrificarea şi comercializarea lor.

Vezi și

Îi taie, îi pârlesc şi îi vând direct în bătătură. Ţăranii care vor să mai facă un ban de sărbători şi-au expus porcii la poartă. Îi pregătesc în văzul tuturor, deşi nu au avize sanitar - veterinare pentru sacrificarea şi comercializarea lor.

După tranşare, carnea este lăsată pe jos sau agăţată în copaci. Dar clienţii cumpără. Urmăriţi un reportaj filmat cu o cameră ascunsă.

Tradiţia se respectă întocmai la Călugăreni, în judeţul Giurgiu. Porcii sunt sacrificaţi chiar în mijlocul drumului. Nu ca să-i vadă vecinii, ci ca să-i vadă clienţii.

Tot în bătătură se şi pârleşte porcul. E drept, aici ţăranii sunt mai avansaţi cu tehnologia. Nu mai folosesc paie, ci butelia.

"Îl curăţăm, îl spălăm, îl dăm cu sare. Ca la ţară", spun ţăranii. 

Iar aceste cuvinte ar trebui să îi liniştească pe clienţi. Nu se aduce vorba de vreun aviz sanitar - veterinar sau de vreun dosar de analize. Cine le vrea, poate să le facă pe banii lui.

"Puteţi să faceţi dumneavoastră analizele. Se fac după ce porcul e tăiat", continuă ei. 

Şi după ce este, evident, şi achitat. Clienţii vin, negociază şi merg pe încredere. Porcul vândut în bătătură e mai ieftin decât cel din magazine.

Afacere! În hipermarketuri, carnea de porc costă şi 20 de lei kilogramul. Doar că preţul mic ascunde capcane. Furatul la cântar ar fi cea mai mică problemă.

Riscul de trichineloză este extrem de mare. Anual, în preajma sărbătorilor, sute de români ajung la spital cu această boală. În faţa unor astfel de capcane, clienţii nu ar trebui să se bazeze prea mult pe autorităţi. Nu are cine să-i apere.

Vânzătorii de la marginea drumului nu sunt aproape niciodată controlaţi de autoritatea naţională sanitar veterinară. Deşi legea spune clar că cine nu sacrifică porcii într-un abator specializat, nu are voie să comercializeze carnea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Atenţie! Se vând porci fără avize sanitar-veterinare