Antena Meniu Search
x

Video "Telescaunul Rușinii". O investiție de 1.5 milioane de euro a municipalităţii din Iaşi, considerată inutilă de către ieşeni

Probabil cu aceeaşi scuză că decât să pierdem fonduri europene, mai bine investim banii în ceva, chit că nu ne trebuie, autorităţile ieşene pot candida cu succes la titlul de "cea mai neinspirată investiţie". Aproape un milion şi jumătate de euro a costat telescaunul instalat în zona de agrement Ciric. În 9 ani, abia dacă s-au strâns 10 mii de euro din bilete.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 31.03.2021, 19:53

Vezi și
  • Telescaunul din Baza de Agrement Ciric, investiţie inutilă pentru ieşeni
  • Investiţia de aproape 1,5 milioane de euro a fost finalizată în urmă cu aproximativ 9 ani
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Pentru că, surpriză, nimeni nu vrea să dea bani să vadă nişte copaci de sus. Când a devenit evident că pentru a produce totuşi ceva e nevoie de noi investiţii, autorităţile au găsit o nouă scuză: e pandemie.

Clara Mihociu - reporter Observator: Doar nişte copaci, atât puteau să vadă ieșenii și toți cei care se urcau în telescaunul de la Iași. Tocmai de aceea în cei patru ani, cât a funcționat, nu a fost deloc atrăgător pentru oameni. Mai puțin de 11.000 de persoane l-au și folosit. Traseul este extrem de scurt. Doar 371 de metri și dura șase minute. 

Inaugurat de parcă trebuia să rivalizeze cu telegondola din Mamaia sau măcar cu cea de la poalele Pietricicăi, telescaunul de la Ciric s-a dorit a fi principalul punct de atracție al cunoscutei zone de agrement de la marginea oraşului. Numai că planurile au rămas doar pe hârtie. În patru ani de funcţionare, municipalitatea nu a strâns nici 10 mii de euro din bilete. 

Locuitor al oraşului Iaşi: Nu l-am văzut nici funcțional și nu văd nici utilitatea. Nu e util deloc. Ce să vadă lumea? Plus că au tăiat copacii, au așteptat șase luni de la ministerul Mediului, ceva total inutil.

Pe acelaşi subiect

Locuitor al oraşului Iaşi: Nişte bani aruncați probabil. Care din păcate, ăstea sunt lucrurile care se pot face în România. Din păcate.

Locuitor al oraşului Iaşi: Un telescaun trebuie să meargă câțiva kilometri, să ai priveliște, să vezi ceva. 

Cum exploatarea instalaţiei, era, evident, mult mai scumpă decât banii strânşi din biletele vândute, municipalitatea a lăsat-o să ruginească. În primii cinci ani nu au investit bani pentru că nu le permitea legea. Investiţia de aproape 1,5 milioane de euro a fost finalizată în urmă cu aproximativ 9 ani.

Clara Mihociu - reporter Observator: În urmă cu patru ani a ieșit din perioada de sustenabilitate și practic de atunci se putea interveni pentru ca telescaunul să fie în sfârșit util. Totuși, abia la începutul anului trecut primăria anunța un concurs de soluții pentru acesta. Și de această dată totul a fost amânat.

Pandemia ne-a dat planurile peste cap

Sebastian Buraga - purtător de cuvânt Primăria Iași:  Noi am bugetat în 2019 pentru anul 2020 realizarea unui concurs de idei cu privire la realizarea unor noi investiții în zona respectivă. 

Din păcate pandemia ne-a dat planurile peste cap, practic ne-a întârziat în derularea acestui concurs de idei.

Locuitor al oraşului Iaşi: Ei, asta e un motiv, nu din cauza pandemiei. Tot timpul găsesc un motiv.

Locuitor al oraşului Iaşi: Nu pandemia are vină că nu merge telescaunul. Telescaunul nu merge pentru că oamenii nu se înghesuie la el pentru distanţa asta. 

Ieşenii au cerut mutarea instalaţiei pe pârtia de schi, sau prelungirea traseului până peste lac, ca măcar dacă urci în el, să ai ce admira. Ambele variante înseamnă, însă, noi investiții și lungi perioade de timp în care telescaunul va rămâne tot nefolosit. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » "Telescaunul Rușinii". O investiție de 1.5 milioane de euro a municipalităţii din Iaşi, considerată inutilă de către ieşeni