În pragul redeschiderii, terasele nu au încă protocoale de funcționare
Terasele ne aşteaptă, normele de funcţionare se lasă aşteptate. Patronii restaurantelor au comandat marfa, salariaţii au revenit la serviciu, după mai bine de două luni de şomaj tehnic, iar normele de siguranţă sunt implementate. Şi de această dată, redeschiderea teraselor a fost anunţată fără ca normativul în care sunt specificate clar regulile să fie publicat oficial.
- Terasele încă nu au primit norme sau protocoale de funcționare
- Salariații au revenit la serviciu, în pragul redeschiderii
Patronul terasei a comandat deja băuturile care vor ajunge pe mesele clienţilor. Este a doua oară când pregăteşte deschiderea.
S cheltuit peste 30 de mii de lei, însă aproape de miezul nopţii a aflat că deschiderea teraselor va fi amânată.
Pentru prima oară după trei luni, bucătarii pregătesc reţetele tradiţionale. Redeschiderea teraselor aduce cheltuieli supliementare. Chiar şi fără un act normativ publicat, patronii au cumpărat dezinfectant, măşti şi mănuşi. Personalul va avea nevoie de ele când va servi la mese.
Una dintre regulile clare este distribuirea meselor. La cel putin un metru si jumtate una de cealata.. Iar la fiecare masa vor sta maximum patru persoane.
Aproape 400 de mii de angajaţi din domeniul HORECA au fost trimişi în şomaj tehnic când a început epidemia de coronavirus. Acum, mulţi revin la serviciu.
DANIEL MISCHIE- director HORA - Industria restaurantelor avea un buget, anul acesta, de aproximativ 12 miliarde de lei. Estimăm că pierderile, în acest sens, pentru fiecare lună în care am fost închişi, din motive sanitare, sunt de aproximativ un miliard şi jumătate. Guvernul, Ministerul Sănătăţii, ANSVSA, să pună la dispoziţia lor protocolul sanitar în baza căruia pot funcţiona începând de pe 1 Iunie. Altfel, funcţionarea tutoror teraselor va fi după cum va considera fiecare operator.
Redeschiderea teraselor va readuce în buzunarele proprietarilor de restaurante aproape 70 la sută din câştiguri.
Puţini vor ridica preţurile pentru a mai amortiza din pierderi, cred reprezentanţii domeniului HORECA. În primele săptămâni, se vor axa pe atragerea clienţilor.
În România sunt aproximativ 40 de mii de restaurante, dintre care 10 la sută doar în Capitală.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰