Antena Meniu Search
x

OBSERVATOR SPECIAL: Text penibil pe stema Bihorului

Poti spune istoria unui popor sau a unei regiuni in doar cateva imagini, cuvinte sau simboluri. Cam asta ar fi definitia cea mai simpla a stemei. In Bihor, este ceva mai complicata. Pe langa elementele traditionale, stema mai contine si un pergament cu un mesaj nedescifrat pana de curand

Vezi și

In stema judetului Bihor, capetele luminate ale secolului trecut au tinut musai sa strecoare si cateva slove…imnul Romaniei, in greaca. Si au reusit. Simboluri care atesta nu doar vechimea Bihorului, dar si elemente geografice sau administrative emblematice. “Recunosc ca nu am studiat-o, fiind deja un fapt implinit, nu aveam de ce. Ea a trecut, stema aceasta, peste toate aprobarile. Nu-mi explic de ce. Nu cred ca acest text isi gaseste locul intr-o stema. Stema reprezinta identitatea unui judet din vremurile vechi”, a declarat Aurel Chiriac, membru al Comisiei de Heraldica Bihor.

Poate raspunsul ar putea fi la Comisia de Cultura a Bihorului. “Nu ne dam seama ce au dorit sa sugereze prin acest simbol”, a afirmat Lucian Silaghi, membru al Comisiei.

Comisiile din anii ‘90 au analizat zeci, poate sute de propuneri. Ce s-a intamplat in acele sedinte, doar ei stiu. Cert e ca in 1998, anul in care Bihorul a inaintat Guvernului decizia luata, aceasta a fost stema atasata. Prinde orbul, scoate-i ochii.

In orice caz, cercetarea ar trebui, macar de aceasta data, facuta temeinic. Nu de alta, dar peste alti cativa ani ne-am putea trezi cu o noua greseala. Undeva, pe stema sa apara un pargraf scris in chineza. Copiat de pe o conserva cu ton. Sau mai rau, de pe eticheta unei perechi de sosete flausate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » OBSERVATOR SPECIAL: Text penibil pe stema Bihorului