Tilapia de Pleșoi și legume plutitoare, ideea îndrăzneață a unui unui agricultor din Olt (Video)
Peşti de Nil sau legume crescute pe apă, fără nici un strop de îngrăşământ chimic. Pare un scenariu imposibil, dar într-o localitate din Olt, este realitate.
Un tânăr pasionat de agricultură a strâns ban pe ban şi a investit în afacerea viitorului. A înfiinţat un sistem unic în ţară, pe care l-a studiat timp de doi ani, iar acum este gata să arate lumii întregi legumele plutitoare.
Gabriel Vanghelie, proprietar: "Ei rezistă pâna la 38 de grade în apă şi le trebuie în jur de 26, 27 de grade temperatură".
Cristina Oprea, reporter Observator "Şi ce manâncă, cu ce îl hrăniţi?"
Gabriel Vanghelie, proprietar "Îi hrănesc cu mâncare de peşte făcută tot din ulei de peşte, adică din produse de calitate"
Considerat peştele Sfântului Petru în Israel, Tilapia este un peşte de apă dulce, înrudit cu bibanul. În România, îl găsim doar în acvarii sau în grădini botanice, ca peşte ornamental. Gabriel Vanghelie vrea să schimbe acest lucru şi crede că peştele dulceag, originar din Africa, ar putea fi pe gustul românilor.
În urmă cu 8 luni, bărbatul a cumpărat aproape 200 de exemplare, iar acum are peste 1.500. Bazinul cu peşti face parte dintr-un întreg sistem, ne explică tânărul. În curând, în bazine. vor creşte chiar şi legume.
Gabriel Vanghelie, proprietar : "Uitaţi aici, asta e că, v-am zis că mai mult suntem în cercetare şi să vedem cum decurg. Uitaţi şi rădăcinile cum stau în apă"
Practic, plantele cresc pe plăci de poliester şi îşi iau toate substanţele nutritive prin rădăcinile care, în loc de pâmânt, se devoltă în apă. Apa este recirculată între toate bazinele. Iar din afacerea viitorului, se obţin legume bio.
Gabriel Vanghelie: "De când m-am născut, m-am născut cu legume. Ideea asta mi-a venit acum doi ani de zile, am văzut în Italia acest sistem. O astfel de afacere necesită foarte mulţi bani. Investiţia, până acum, e în jur de 50.000 de euro şi, de acum înainte, cel puţin încă atât.
Finanţarea vine tot din muncă asiduă. Întreaga familie munceşte în sere şi în grădină.
Cristina Oprea, reporter Observator: Și legumele produse clasic sunt irigate cu apa în care cresc peștii. Primesc în felul acesta nutrienti în mod natural.
Până la prima producţie de legume plutitoare, Gabriel Vanghelie primeşte bucuros clienţii care vor să manânce vinete, cartofi sau ardei din grădina sa. Iar peştele de Nil va fi scos la vânzare pentru 15 - 20 de lei pe kilogram.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰