Antena Meniu Search
x

Semnal de alarmă al specialiştilor, după accidentul cu tinerele drogate din Bucureşti (Video)

Un accident uşor cu droguri grele într-o parcare din Capitală. După un cocktail de substanţe periculoase, două tinere care au lovit o altă maşină au dat un spectacol al incoerenţei. Specialiştii atrag atenţia că, în pandemie, tinerii au ajuns să combine droguri cu medicamente antidepresive sau cu anestezice, iar efectul poate fi mortal. Pentru ei sau pentru alţii. 

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 05.06.2020, 20:42

Vezi și
  • Traficul de droguri se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare.
  • Specialiștii atrag atenția că cei mai mulți consumatori au fost obligați să se reorienteze după închiderea cluburilor de noapte.

Accidentul a avut loc în parcarea unui centru comercial plină tot timpul de oameni. Ziua, în amiaza mare. O şoferiţă de 26 de ani a pierdut controlul volanului şi a intrat într-o maşină parcată. Ca prin minune, niciun trecător nu a fost rănit. Oamenii încearcă să vorbească cu şoferiţa, dar fata nu reacționează. Se clatină și pare că nu mai e conștientă. Și pasagera e incoerentă. 

Agenţii au descoperit că cele două s-au drogat înainte să se urce în mașină. 

Simona Trifu, medic: Ea are senzația de disociere a timpului, incapacitatea de a realiza consecințele faptelor.

Cocktail-ul de droguri le-ar fi putut fi fatal. Cannabis și un anestezic folosit în special pentru cai. 

Simona Trifu, medic: Cocktail-ul are o periculozitate deosebit de înaltă. Efectul de ieșire din tine și de intrare într-un fel de gaură neagră în care comunici cu universul.

Liliana Dorobăț, medic Agenția Națională Antidrog: Este un sedativ al sistemului nervos central, un anestezic folosit în uz uman. Cannabisul potențează aceste efecte halucinogene.

Medicii se confruntă tot mai des cu astfel de cazuri. La Spitalul Obregia din Capitală, zeci de tineri încearcă în fiecare lună să obţină anestezice sau antidepresive. 

Eduard Moțoescu, medic psihiatru: Acei oameni au anumite calități pe care și le-au însușit de-a lungul existenței, au strategii și se pare că reușesc, nu știu unde, la farmacie, la medic, undeva reușesc să influențeze o prescripție.

La rândul lor, procurorii au descoperit în pandemie o altfel de stare de alertă. A consumatorilor. Odată cu închiderea cluburilor unde înainte găseau droguri, tinerii au apelat la comenzi online. Stupefiantele au ajuns la ei prin firme specializate sau chiar prin poștă.

Cannabis-ul, cel mai consumat drog în România, este adus cel mai des din țări precum Spania sau Olanda. Iar drogurile de mare risc din categoria opiaceelor, cum ar fi heroina, ajung în țara noastră pe mai multe rute, din Turcia. 

Pe de altă parte, şi România a devenit țară producătoare de cannabis. Anchetatorii găsesc tot mai multe culturi indoor, în toată țara. Ultima chiar în această dimineață, în județul Ilfov. 

Consumul de droguri nu e pedepsit în România tocmai pentru ca dependenții să aibă curajul să ceară ajutor. Deținerea, în schimb, este infracțiune. De la 15 la 20 de ani de închisoare riscă cei care produc, cultivă, fac trafic de droguri de mare risc.

Doar anul trecut, procurorii antimafia au avut pe masă 18.000 de dosare privind traficul ilicit de droguri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Semnal de alarmă al specialiştilor, după accidentul cu tinerele drogate din Bucureşti (Video)